ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ.Ε. ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ ΣΤΗ ΧΙΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΧΙΟ



03/11/2008: Εξαιρετικά ανταποκρίθηκε η Χίος στην τιμή που της έκανε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗ», στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» του νησιού, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου όπου μίλησε η διαπρεπής πανεπιστημιακός, και όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από εφημερίδες της εποχής , που οργάνωσε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, και εγκαινίασε η ίδια, η προσέλευση του κοινού ήταν αντάξια του κύρους της εκλεκτής προσκεκλημένης.

Η ομιλία της κ. Αρβελέρ στο πνεύμα των ημερών, ήταν μια ιστορική αναδρομή στην ελληνική ιστορία με επίκεντρο τη Χίο. Με το γνώριμο γλαφυρό της ύφος, και την ικανότητα που διαθέτει να προσελκύει το ακροατήριο, η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος. Με «πινελιές» που μόνο η ίδια ξέρει να βάζει στο λόγο της, ανέδειξε, τα σημεία εκείνα που καθιστούν τη Χίο ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού και ανάπτυξης της Ελλάδας και της Μεσογείου ολόκληρης.

Ξεκινώντας από την ομορφιά των γυναικών της Χίου, που υμνήθηκε από όλους τους περιηγητές, και το φυσικό κάλλος του νησιού (έκανε μνεία στο Λαμαρτίνο κατά τον οποίο δεν υπάρχει ωραιότερος τόπος στην Ευρώπη) η ομιλήτρια υπογράμμισε το υψηλό πνευματικό επίπεδο των Χιωτών, ακόμα και σε σκοτεινές περιόδους, δίνοντας έμφαση σε δύο στοιχεία που «έσωσαν» του Χιώτες: τη Φιλοπατρία και την Ευεργεσία.

Λίγο νωρίτερα από το βήμα του Ομηρείου, την κ. Αρβελέρ καλωσόρισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Παύλος Καλογεράκης. Παραλείποντας για ευνόητους λόγους να αναφερθεί τους δεκάδες πανεπιστημιακούς τίτλους και τις θέσεις ευθύνης που κατέχει, στο πλούσιο συγγραφικό της έργο και στις εκατοντάδες ομιλίες της σε όλο τον κόσμο, περιορίστηκε μόνο να αναφέρει ότι είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και φυσικά να θυμίσει ότι είναι επίτιμος συνδημότης μας, ο κ. Καλογεράκης είπε μεταξύ άλλων:

«Η κα Αρβελέρ είναι η γυναίκα πρέσβειρα του πολιτισμού μας. Είναι εκείνη που μας καθηλώνει με τα βιβλία της και μας συναρπάζει με τις ομιλίες και τις συζητήσεις της στην τηλεόραση. Μας διδάσκει με θέρμη ψυχής για την Ρωμανία των Ρωμιών. Για την παγκοσμιότητα του Βυζαντίου.
Είναι ένας κήρυκας της συνέχειας του Ελληνισμού με τη διδασκαλία των 5 «Δ», όπως τα δίδασκε στους φοιτητές της: της Δημοκρατίας, του Διαλόγου, της Δικαιοσύνης, της Διανομής των αγαθών, των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Παραφράζοντας κάποιο στίχο θα μπορούσα να πω ότι η Αρβελέρ έβγαλε την Ελλάδα βόλτα στην Ευρώπη αλλά δεν την ξέχασε εκεί.
Την έφερε πίσω κοσμοπολίτισσα, πρέσβειρα γνώσεων, δασκάλα αγαπημένη…»

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε και χαιρέτισε τη… Δασκάλα της η συμπατριώτισσά μας Ευρωβουλευτής Μαρία Κασσιώτου Παναγιωτοπούλου, για να το ανταποδώσει λίγο αργότερα και η Αρβελέρ, λέγοντας με το αμίμητο χιούμορ της:
«Για τη Μαρία Κασσιώτου τι να πω: τα λίγα που ξέρει, εγώ της τα ‘μαθα.»

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Χίου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πιλαβά, προσφέροντας ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια υψηλών απαιτήσεων.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε χρόνος και διάθεση ένθεν και ένθεν ( και από την κ. Αρβελέρ και από το κοινό) για περαιτέρω συζήτηση, τη «χημεία» χάλασαν τα τυπικά τέτοιων εκδηλώσεων, που δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν προέβλεψαν να μεταφέρουν σε άλλη πιο κα-τάλληλη χρονική στιγμή. Έτσι η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά δώρων προς την υψηλή προσκαλεσμένη από τον κ. Καλογεράκη και από τον Πρόεδρο του Ομηρείου Δ. Μάντικα, αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στο κοινό. http://www.dimokratiki.org/?p=2657

Δεν υπάρχουν σχόλια: