15 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Συνέντευξη Τύπου της ευρωβουλευτού.

15/05/2009: Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές δράσεις στήριξης για την οικογένεια, το βασικό στοιχείο διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

"Παρόλο που κύριο στόχο των πολιτικών - εθνικών και κοινοτικών - αποτελεί ο αποτελεσματικότερος συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και τα οικογενειακά βάρη να κατανέμονται ισομερώς, η προσέγγιση της ΕΕ τείνει να μην βασίζεται μόνο στον καθαρά οικονομικό χαρακτήρα των φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών, αλλά κυρίως στην ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις περιόδους του κύκλου ζωής και τις ανάγκες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμενείς διακρίσεις", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τη Γραπτή Δήλωση, που προώθησε μαζί με τρεις συναδέλφους της, στην οποία ζητείται τα μέλη της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία ή μικρά παιδιά, να εντάσσονται στα κοινωνικό- ασφαλιστικά συστήματα των κρατών μελών.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι "αξίζει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι τα άτομα που φροντίζουν χωρίς αμοιβή παιδιά και εξαρτημένα άτομα συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να καλυφθούν νομοθετικά και ασφαλιστικά".

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, επίσης, να δοθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ευπαθών ομάδων οικογενειών, όπως οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες συχνότερα με αυξημένα οικονομικά προβλήματα αλλά και άνιση μεταχείριση ως προς την παροχή υπηρεσιών.

" Η κυβέρνηση της ΝΔ, με μείωση του φόρου αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών που συντηρεί κάθε φορολογούμενος, με αύξηση οικογενειακών επιδομάτων και της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών μετά το τρίτο τέκνο καθώς και με πολλές πρόσφατες ευεργετικές διατάξεις, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληροφορηθούν και να χρησιμοποιήσουν, μεριμνά για την επαρκή κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των οικογενειών, ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σ' ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο τον ανταγωνισμό των γενεών θα αντικαθιστούν η ενισχυμένη αλληλεγγύη και η ενεργός συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων", επεσήμανε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: