ΣΤΑΘΕΡΗ Η 48ΩΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

29/04/200: Την πρώτη πρωινή της Δευτέρας 27ης Απριλίου σφραγίστηκε με αποτυχία η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης σχετικά με την Αναθεώρηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ, στην οποία συμμετέχει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ήταν η συμφωνία για εξασφάλιση ελάχιστων προδιαγραφών του χρόνου απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την αρχή της διαδικασίας συνδιαλλαγής, στις 17/3/2009, οι ευρωβουλευτές επέδειξαν σταθερή προσήλωση στην εντολή των συναδέλφων τους να υποστηρίξουν ως μείζον ζήτημα την κατάργηση του δικαιώματος εξαίρεσης από το υποχρεωτικό ωράριο των 48 ωρών, την οποία χρησιμοποιούν ήδη ορισμένα κράτη μέλη.

Στο Συμβούλιο, μία μειοψηφία των κρατών μελών εμπόδισε ακόμα και τη μακροχρόνια σταδιακή κατάργηση της ρήτρας αυτεξαίρεσης.

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ κατά την προσεχή Σύνοδο στο Στρασβούργο. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οδηγεί σε παράταση της ισχύος της Οδηγίας 2003/88/EK. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, είναι δυνατόν να παρουσιάσει νέα πρόταση, η οποία θα πρέπει να καλύπτει και τον υπολογισμό του χρόνου εφημερίας μαζί με την εξασφάλιση ενός σταθερού εβδομαδιαίου ωραρίου για τους ευρωπαίους εργαζομένους.

"Η εκκρεμότητα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ρύθμισης για τον χρόνο εργασίας παρατείνει για τους εργαζομένους τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να εργάζονται με ωράρια που θα θίγουν την υγεία και την ασφάλειά τους. Ευτυχώς στην Ελλάδα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν ποτέ από παραβίαση του 48ώρου. Η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά τη διατήρησή του διά στόματος της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φ. Πάλλη -Πετραλιά, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, επανέλαβε την αναγκαιότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνθηκών που θωρακίζουν τη διατήρηση της υγείας τους", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: