ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ: ΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

08 05 2009: Την υλοποίηση του Κοινωνικού Πακέτου της ΕΕ και την ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας, αλλά και την τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά προβλήματα των κρατών μελών της ΕΕ: το 2008, η μακροχρόνια ανεργία έφθασε το 3% ενώ 16% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια και ένα στα πέντε άτομα ζει σε ανθυγιεινές συνθήκες στέγασης. Το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο άγγιξε το 15% και επί του συνολικού αριθμού των παιδιών που ζουν στην ΕΕ το 19% κινδυνεύει να βρεθεί σε συνθήκες ένδειας.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια για την Ανανεωνόμενη Κοινωνική Ατζέντα (Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων) αλλά και για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ (Μάιος 2009), τόνισε ότι "η πολυδιαφημισμένη κατάργηση των διακρίσεων δεν είναι παρά ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων κάθε ηλικίας και κάθε γεωγραφικής και κοινωνικής προέλευσης. Πρόκειται για βασικές προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, στην επιθυμητή κοινωνική ενσωμάτωση και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εκμετάλλευσης".

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης όχι μόνο των ενεργών μελών της οικογένειας, αλλά και των νέων και των ηλικιωμένων για την ανάπτυξη διαγενεακής αλληλεγγύης στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια, ώστε όλοι να μπορούν -ανά πάσα στιγμή - να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία, χωρίς οι δύσκολες περιστάσεις να αφήσουν σημάδια στη ζωή τους.

"Για το λόγο αυτό, οι περίοδοι μετάβασης από τη μια κατάσταση στην άλλη (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, EΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ) είναι κρίσιμες και χρειάζεται να ενισχύονται με μέσα που διατίθενται από το κράτος, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και από την εθελοντική προσφορά, ώστε η κοινωνία να νιώσει αλληλέγγυα και υπεύθυνη για όλα τα μέλη της", ανέφερε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η παροχή νέων ευκαιριών για τους ευρωπαίους πολίτες, η βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθώς και η προώθηση της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις αλλαγές στην κοινωνία αποτελούν προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που τα μέτρα που επιτρέπουν την επίτευξη των ανωτέρω στόχων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πακέτο μοιράζεται σε τομείς - κλειδιά: τη νεολαία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα, την ενεργό κοινωνική ενσωμάτωση και την ισότητα ανδρών - γυναικών. Στο πλαίσιο των τομέων αυτών, η λήψη κοινοτικών μέτρων μπορεί να δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στις αναπτυσσόμενες δράσεις, σεβόμενη την αρχή της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: