ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου και νέοι του Ποντιακού Συλλόγου Reutlingen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

12/05/2009: Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Άνοιξη της Ευρώπης, οι μαθητές του 2ου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, προσκεκλημένοι της ευρωβoυλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, επισκέφθηκαν την Τρίτη (5/5/2009) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Είχε προηγηθεί ξενάγησή τους στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο μετά από εισήγηση της ευρωβουλευτού στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, Β.Σκουρή.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από ανώτατους υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου και από την ευρωβουλευτή, οι νέοι απόδημοι πληροφορήθηκαν τις προοπτικές που ανοίγονται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και την ανάγκη εμβάθυνσης στη γνώση. Έδειξαν ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες σπουδών, την αναγνώριση πτυχίων και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στην ΕΕ.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου είχε επίσης την ευκαιρία την Τετάρτη (6/5/2009), να υποδεχθεί τη νεολαία του Ποντιακού Συλλόγου Reutlingen στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Reutlingen, κ. Σ. Καλτσάμη.

Καθώς οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες των νεαρών Ποντίων, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε τη σημασία της διάσωσης και της μεταλαμπάδευσης στις δεύτερες και τρίτες γενιές αποδήμων του πολιτισμού, της εθνικής ταυτότητας και της διαφορετικότητας του ελληνισμού στην ενωμένη Ευρώπη που προάγει την πολυμορφία. "Η άμεση συμμετοχή της νέας γενιάς Ελλήνων αποδήμων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία διαβιούν, θα συντηρήσει την πολύτιμη κληρονομιά, αλλά και θα εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα των Γερμανών συμπολιτών τους", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη σημασία της ενεργού συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων και των αποδήμων, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι νέοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συνδιαμορφώνουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και πρωταγωνιστούν στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Συνεχίζουν τις προσπάθειες των πατέρων και των παππούδων τους και αντλούν δύναμη από τις εμπειρίες και τους αγώνες τους, με το αίσθημα της ευθύνης του γνήσιου Έλληνα, του συνειδητού Ευρωπαίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: