ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΈΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2010

14/05/2009: Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την εκτέλεση της Απόφασης 1098/2008 της Ευρ. Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010) προκειμένου να σχεδιασθούν οι απαιτούμενες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δράσεις.

Εντός αυτού του πλαισίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα, συμμετείχε σε σεμινάριο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ευρ. Επιτροπής, με στόχο το βέλτιστο σχεδιασμό των ενεργειών και παρουσίασε τις απόψεις της για τις μέχρι τώρα εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του Ευρ. Έτους.

Μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού εγγράφου - πλαισίου από την Ευρ. Επιτροπή και την κατανομή της κοινοτικής χρηματοδότησης βάσει του ποσοστού συμμετοχής κάθε κράτους μέλους, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι "παρά τη μεγίστη χρηματοδότηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έτη, η κοινοτική επιδότηση για κάθε χώρα δεν αγγίζει υψηλά ποσά, πχ. στην Ελλάδα - όπως και σε Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία - αναλογεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 307.329 ευρώ και ισόποση εθνική χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτόν, μπορούν να προβλεφθούν μόνο ενδεικτικές δράσεις, απαιτείται καλός συντονισμός των διαφόρων πρωτοβουλιών και ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται να δοθεί στην εθελοντική προσφορά ώστε να οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα".

Προσκεκλημένη του Προέδρου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου, κου Γ. Μαμά, η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέπτυξε το θέμα του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τονίζοντας το διαχρονικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότητα του θεματικού Έτους εξαρτάται από την ποιότητα της προετοιμασίας του και από την ενεργό δέσμευση των κρατών για τα οποία θα αποτελέσει ευκαιρία ώστε να υπερασπίζονται τους στόχους αυτούς μακροπρόθεσμα.

Για την Ελλάδα, αρμόδιος Εθνικός Εκτελεστικός Φορέας για την ανάληψη δράσεων είναι η Μονάδα Συντονισμού και Διαχείρισης Άλλων Πόρων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία παρουσιάζει ένα αξιόλογο εθνικό πρόγραμμα στην Ευρ. Επιτροπή. Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η προώθηση της ευημερίας των παιδιών και η αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων, κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά.

"Για πρώτη φορά από το 1950 μέχρι σήμερα εκπονείται ολοκληρωμένη Αναπτυξιακή Στρατηγική με στοχευμένες δράσεις για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων. Είναι σίγουρο πως το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς προβάλλει έντονα το κοινωνικό πρόσωπο των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών. Σ' αυτό συμβάλλει άμεσα και κάθε ευρωπαίος πολίτης με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ενισχύοντας ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ παρουσία Ελλήνων ευρωβουλευτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων", υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: