ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΚ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ": ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

26/04/2009: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/04/2009) στο Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καταληκτική συνάντηση της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ευρωβουλευτής έκανε σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Ομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η δράση της κατά την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς αποτέλεσε πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, προβολής καλών πρακτικών και ενίσχυσης οριζόντιων πολιτικών για την οικογένεια δεδομένου του ότι η οικογενειακή πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Οι συνεδριάσεις τόσο της Διακομματικής Ομάδας όσο και του Προεδρείου της πραγματοποιούνταν σε μηνιαία βάση. Τα θέματα αφορούσαν τη διαγενεακή αλληλεγγύη, τη δημογραφία, τη φτώχεια, την οικογένεια και την κοινωνική ενσωμάτωση, τις μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, τις ίσες ευκαιρίες, το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τη Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη νεολαία, τα παιδιά και τη χρήση νέων τεχνολογίων, την υιοθεσία και την εκμετάλλευση των παιδιών.

Στη Διακομματική Ομάδα συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές, η Κοινωνία των Πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ ευρωπαϊκά όργανα και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζουν ενεργά τις δραστηριότητές της.

Ιδιαίτερα σημαντική για τις Διακομματικές Ομάδες είναι η πρόσφατη ψήφιση από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ τροπολογίας, η οποία κατοχυρώνει ουσιαστικά τον άτυπο ρόλο τους στην προώθηση της διακομματικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τη σύστασή τους και στηρίζοντας την αποτελεσματική και ομαλή τους λειτουργία.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισε ότι "αν και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεθνής συγκυρία και οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια της πολύμορφης κρίσης αλλάζουν διαρκώς, η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο καλών πρακτικών, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί πολιτικές και σχεδιάζει δράσεις που ενισχύουν τις ανάγκες κάθε μέλους της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων, των παιδιών. Στόχος είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη να αποτελέσει πρωταρχικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής".


Δεν υπάρχουν σχόλια: