ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;

07/042009: Μετά τη δέσμευση του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, J -M. Barroso, το 2004 για ενεργοποίηση του άρθρου 13 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την ανάληψη απαραίτητων μέτρων καταπολέμησης των διακρίσεων, η Ευρ. Επιτροπή πρότεινε σχέδιο Οδηγίας για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην εργασία. Το Ευρ. Κοινοβούλιο γνωμοδότησε κατά την Ολομέλεια στις Βρυξέλλες (2 Απριλίου 2009) επί της προτάσεως προς το Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει με ομοφωνία την Οδηγία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρ. Κοινοβουλίου, η νέα Οδηγία οφείλει να μη θίγει ούτε τη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών ούτε και την εθνική νομοθεσία για το γάμο, την οικογένεια και την υγεία. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν ορισμένες διαφορές μεταχείρισης ( πρόσβαση στην εκπαίδευση που παρέχουν θρησκευτικές οργανώσεις, διαφορά ασφαλιστικών εισφορών κτλ.) που δεν θα παραβιάζουν, όμως, το γενικό δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά και δεν θα αποτελούν δικαιολογία για άλλου είδους διάκριση.

Παρά τη μερική ικανοποίηση που παρέχει το ψηφισθέν κείμενο, η αοριστία των εννοιών που περιλαμβάνει, η νομική αβεβαιότητα και οι περιττές απαιτήσεις που εισάγονται το καθιστούν ανεφάρμοστο και, κατά συνέπεια, νομικά αναποτελεσματικό.

Αν και η πρόταση του ΕΚ περιλαμβάνει ειδικό άρθρο για την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχολίασε ως χαμένη ευκαιρία την μη ψήφιση μιας Οδηγίας που θα αναφέρονταν αποκλειστικά στις περιπτώσεις αυτές.

"Θα ήθελα να μεταφέρω τη μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση των αναπήρων και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που περίμεναν να τους δοθεί η δυνατότητα, κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, να καλυφθούν από μια ειδική Οδηγία-Πλαίσιο. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους ώστε αυτή η κατηγορία ανθρώπων να μην υφίσταται διακριτική μεταχείριση. Δεν πρόκειται για τις μεγάλες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπήρων που συνθηκολόγησαν με ένα ημίμετρο, αλλά για απλούς πολίτες αναπήρους που δεν μπορούν να εκφράσουν οι ίδιοι την ανάγκη τους να προστατευθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, διευκολύνοντας την καθημερινή τους ζωή", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με παρέμβασή της στην Ολομέλεια μετά την ψήφιση της εν λόγω γνωμοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: