ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά το 48ωρο

03/04/2009: Συνεδρίασε από την Τετάρτη (01/04/2009) το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (02/04/2009) η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, στην έδρα του Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο λύση για την Αναθεώρηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας. Στην επιτροπή ευρωβουλευτών συμμετείχε με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Μετά από δέκα ώρες διαπραγματεύσεων, σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα, όπως ο συνδυασμός οικογενειακής και εργασιακής ζωής, ωστόσο κρίσιμες διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται στα καίρια ζητήματα.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στις συζητήσεις για τη "ρήτρα αυτεξαίρεσης". Η αντιπροσωπεία του ΕΚ υπέβαλε συμβιβαστικό κείμενο, υποστηρίζοντας την κατάργηση της ρήτρας σε μέγιστο χρονικό διάστημα επτά ετών, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από το Συμβούλιο. Η Ευρ.Επιτροπή από την πλευρά της προωθεί τη σταδιακή μείωση των εκτεταμένων ωραρίων εργασίας.

Στη συνέχεια, το ΕΚ πρότεινε την εξάλειψη της διάκρισης μεταξύ του "ενεργού" και "μη ενεργού" χρόνου ετοιμότητας, βρίσκοντας όμως αντίθετο το Συμβούλιο, το οποίο εμμένει στη θέση του για χαρακτηρισμό μέρους του ανενεργού χρόνου εργασίας ως "χρόνο ανάπαυσης", σύμφωνα και με την παλαιότερη πρόταση της Ευρ. Επιτροπής.

Στην περίπτωση των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις δυστυχώς δεν έγινε λεπτομερής αναφορά και συνεπώς δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ, μιλώντας εξ ονόματος των μελών του, υπογράμμισε την πρόθεσή του να εξαντληθούν τα περιθώρια διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί τελική συμφωνία, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως τη θετική ανταπόκριση του Συμβουλίου.

"Αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι σθεναρά τις θέσεις μας υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έχουν διατυπωθεί σαφώς και επανειλημμένως από την Υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει ενεργά τον Ευρωπαίο πολίτη και προαιώνιες αξίες, όπως η οικογένεια, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής ορίστηκε για την βδομάδα 14-17 Απριλίου, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι 28 Απριλίου, πριν από την τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: