ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

24/04/2009: Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Α. Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με αφορμή την ψήφιση, από την Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, της πρότασης Οδηγίας που αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και την εφαρμογή του Κανονισμού (αριθ. 883/2004) για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, τόνισε ότι η επιστροφή των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης που παρασχέθηκε σε άλλο κράτος μέλος εκτός από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, για την οποία απαιτείται τουλάχιστον μία διανυκτέρευση του ασθενούς, περιλαμβάνει περίθαλψη με χρήση πολύ εξειδικευμένης και δαπανηρής ιατρικής υποδομής ή ιατρικού εξοπλισμού, ή θεραπείες για ασθένειες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον πάσχοντα ή τον πληθυσμό. Η εν λόγω περίθαλψη πρέπει να περιλαμβάνεται σε ειδικό κατάλογο εγκεκριμένο από τα κράτη μέλη.

Το κράτος μέλος ασφάλισης θα επιστρέφει τις δαπάνες της θεραπείας που λαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος, μόνον όταν συγκαταλέγεται μεταξύ των παροχών που το κράτος μέλος ασφάλισης παρέχει στους ασφαλισμένους στην επικράτειά του, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Εάν η ίδια ή παρόμοια υγειονομική περίθαλψη δεν περιλαμβάνεται στις παροχές που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κράτους μέλους ασφάλισης λόγω κόστους, οι ασθενείς δεν δικαιούνται επιστροφή των εξόδων.

Παρ’ όλα αυτά, κατά την Επίτροπο, δεν είναι δυνατόν να γίνει επίκληση οικονομικών λόγων εάν η θεραπεία συγκαταλέγεται μεταξύ των παροχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κράτους μέλους ασφάλισης και η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι διαθέσιμη χωρίς περιττή καθυστέρηση, οφειλόμενη στις παθήσεις του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι διατάξεις του Κανονισμού 1408/71 περί εφαρμογής των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στους μισθωτούς και τις οικογένειές τους που διακινούνται εντός της Κοινότητας: Ο αρμόδιος φορέας δεν δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας στον ασθενή να λάβει υγειονομική περίθαλψη ή θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος σαν να ήταν εκεί ασφαλισμένος και τα έξοδα της υγειονομικής του περίθαλψης αναλαμβάνονται άμεσα ή επιστρέφονται από τον αρμόδιο φορέα. "Επιπλέον, εάν το τιμολόγιο της θεραπείας στο κράτος μέλος θεραπείας είναι χαμηλότερο από το τιμολόγιο στο κράτος μέλος ασφάλισης, ο ασθενής δικαιούται να λάβει τη διαφορά από τον αρμόδιο φορέα", ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Βασιλείου.

Κατά τη συζήτηση των σχετικών Εκθέσεων στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (Πέμπτη 23.04.2009), η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι "οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τα δικαιώματά τους όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, ώστε να διασφαλίζεται υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη και να διευκολύνεται η κινητικότητα. Όταν η Οδηγία και ο Κανονισμός τεθούν σε ισχύ, όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά όλοι οι πολίτες θα κάνουν χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών όπου βρεθούν εντός ΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: