48ΩΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

16/04/2009: Κίνδυνος να αλλάξει στάση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας για το χρόνο εργασίας εμφανίζεται μετά από πρόταση που σκοπεύει να υποβάλει ο ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, A. Cercas, στις τριμερείς συνομιλίες.

Η δυσκολία εντοπίζεται στην άρνηση μιας ισχυρής μειοψηφίας χωρών στο Συμβούλιο να αποδεχθούν την κατάργηση της δυνατότητας υπέρβασης του εβδομαδιαίου 48ώρου. Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Γερμανία και άλλες μικρότερες χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν τη δυνατότητα εξαίρεσης (opt-out) από το γενικό κανόνα. Το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριζε πάντα σθεναρά την κατάργηση κάθε δυνατότητας εξαίρεσης, θέση που υιοθέτησαν στο Συμβούλιο μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής για την αναθεώρηση της Οδηγίας για το χρόνο εργασίας, με σημερινή παρέμβασή της δήλωσε ότι "οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα απογοητευθούν αν οι ευρωβουλευτές, διευκολύνοντας μια συμβιβαστική λύση, υποκύψουν στις πιέσεις και προτείνουν χρονική περίοδο κατάργησης της δυνατότητας εξαίρεσης μεγαλύτερη από πέντε χρόνια. Ο χρόνος εργασίας στην Ελλάδα δεν αλλάζει γιατί 1) το ωράριο των 48 ωρών εργασίας είναι κατοχυρωμένο από το νόμο και 2) υπογράφονται συμβάσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων κατά τομέα, επιλύοντας το πρόβλημα της εβδομαδιαίας απασχόλησης με τον καλύτερο κατά περίπτωση τρόπο.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετούν για τους εργαζομένους τους την εξαίρεση από το 48ωρο κατά το μεταβατικό διάστημα πλήρους ισχύος της Οδηγίας με αποτέλεσμα να νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός και να υπονομεύεται η υγεία των εργαζομένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: