ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΈΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2010

Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής προς την ευρωβουλευτή

14/04/2009 Για το στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο, με το οποίο γίνεται προγραμματισμός των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και καθορισμός προτεραιοτήτων και προϋποθέσεων για συμμετοχή, ερώτησε τον αρμόδιο Επίτροπο η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Ως εισηγήτρια για το θέμα, παρακολουθεί υπεύθυνα, εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, την εφαρμογή της Απόφασης 1098/2008/ΕK Συμβουλίου και Ευρ. Κοινοβουλίου.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Vl. Spidla, παρουσίασε τις προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους 2010.

Κατά τον Επίτροπο τα εθνικά προγράμματα πρόκειται να παρουσιάσουν τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους σε συντονισμό με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη, χρησιμοποιώντας όλες τις παλαιότερες εμπειρίες και τους εν εξελίξει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Το στρατηγικό έγγραφο παρέχει στοιχεία για το διαχειριστικό και συντονιστικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τους όρους χρηματοοικονομικής διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης δράσεων για ευαισθητοποίηση και προώθηση της ενεργού ένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον εκείνων που πλήττονται χρόνια ή περιοδικά από τη φτώχεια.

Στην Ελλάδα - καθώς και σε Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία - αναλογεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 307.329 ευρώ, την οποία θα διαχειρίζεται εθνικός εκτελεστικός φορέας (ΕΕΦ).

« Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Έτους, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διευκόλυνση της πρόσβασης στις δράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, μεγάλων και μικρών καθώς και των ανθρώπων που βιώνουν άμεσα το πολυδιάστατο φαινόμενο της φτώχειας και εκείνων που δυσκολεύονται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Η ευρωπαϊκή Απόφαση δίνει αυτή τη δυνατότητα και τονίζει την ανάγκη αποκέντρωσης των προτάσεων συμμετοχής προς τις περιφέρειες», υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: