ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

08/04/2009: Με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών επιστημόνων και την παρακίνησή τους για ενεργότερη συμμετοχή στην έρευνα και στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου οργάνωσαν κοινή δημόσια ακρόαση την Τρίτη, 31/03/2009, στις Βρυξέλλες.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συντόνισε και σχολίασε τις εισηγήσεις μαζί με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή, Lissy Gröner.

Οι εισηγητές τόνισαν την ανάγκη παροχής κινήτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου περισσότερες γυναίκες να εντρυφήσουν στην έρευνα και τις επιστήμες και στη διευκόλυνση ανέλιξης σε υψηλότερες θέσεις της επιστημονικής ιεραρχίας.

Η "Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Γυναικών Επιστημόνων" (www.epws.org) είναι ένα συντονιστικό όργανο που ενισχύει την καλύτερη πληροφόρηση γυναικείων οργανώσεων από πανεπιστήμια και επαγγελματικούς ή ερευνητικούς φορείς. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε ότι για να επιτευχθεί ισόρροπη αντιπροσώπευση των δύο φύλων στις επιστήμες, απαραίτητη είναι η ενεργοποίηση και η δημιουργία μηχανισμού ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μέσω δικτύωσης, ιδίως για ορισμένες απομακρυσμένες πόλεις και επαρχίες.

Εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε πως η συνεισφορά των γυναικών συχνά υποτιμάται λόγω έλλειψης προβολής της σημασίας της. Οι γυναίκες καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προσανατολιστούν προς νέα πεδία, τα οποία προσφέρονται για την αξιοποίηση ταλέντων. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η νανοτεχνολογία. Η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι μία καλή ευκαιρία για χρηματοδότηση ενώ η συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αποφυγή της "παλαίωσης" της γνώσης και τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά τη διατύπωση των συμπερασμάτων, διαπίστωσε ότι "το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΕ αποτελείται από γυναίκες. Με απλοποιημένη και εκσυγχρονισμένη κοινοτική νομοθεσία εφαρμόζεται η αρχή εξασφάλισης ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας, απασχόλησης, κατάρτισης και πρόσβασης σε υπηρεσίες"

Δεν υπάρχουν σχόλια: