ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σε ερώτηση της ευρωβουλευτού.

09/04/2009: Τις υποχρεώσεις των κρατών μελών για την εγκατάσταση συστημάτων ψηφιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, καθώς και τις ενέργειες ή δράσεις που σχετίζονται με το θέμα (εργασίες μετατροπής, τεχνικός εξοπλισμός, εκπαίδευση προσωπικού) και είναι δυνατό να προταθούν για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θέλησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικά αιτήματα πολιτών.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος κ. V. Reding τονίζει ότι έχει ζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να επισπεύσουν τη διαδικασία μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Οι ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, ήχου και λήψης από φορητές και κινητές συσκευές, περισσότερους σταθμούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου καθώς και ποικιλία υπηρεσιών ενημέρωσης[1]. Δεδομένου ότι η ψηφιακή εκπομπή χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, θα παραμένει αδιάθετη χωρητικότητα ραδιοφάσματος για άλλες χρήσεις, όπως νέες υπηρεσίες εκπομπών και κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα τονώσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη στους κλάδους της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

"H Επιτροπή αναμένει ότι μέχρι το τέλος του 2010 η διαδικασία μετάβασης θα έχει προχωρήσει αρκετά στο σύνολο της ΕΕ. Το έτος 2012 είναι καταληκτικό για την κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών, απόφαση που το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν επικυρώσει πολιτικά. Το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και το Βέλγιο (Φλάνδρα) έχουν ήδη εντελώς καταργήσει την αναλογική επίγεια τηλεοπτική μετάδοση. Τα 25 από τα 27 κράτη μέλη αναμένεται ότι θα τηρήσουν την καταληκτική προθεσμία. Μολονότι δεν προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της προθεσμίας μετάβασης, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εμπρόθεσμα.

Καθυστέρηση της μετάβασης στην ψηφιακή τεχνολογία στην Ελλάδα θα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα δεν θα μπορούν παρά να αξιοποιηθούν πολύ αργότερα. Επίσης, αρνητικές επιπτώσεις θα επέλθουν στη διαθεσιμότητα του «ψηφιακού μερίσματος» στις γειτονικές χώρες", υπογράμμισε η αρμόδια Επίτροπος.

Η Οδηγία 2002/20/EΚ (άρ.5, παρ.2) για την αδειοδότηση προβλέπει τους κανόνες των ανοικτών, διαφανών και απαλλαγμένων από διακρίσεις διαδικασιών για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Όλες οι ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά την κάλυψη, την πρόσβαση χρηστών με ειδικές ανάγκες, την ποικιλότητα προγραμμάτων και το ρόλο των εθνικών και των περιφερειακών σταθμών αντιστοίχως, θα πρέπει να αποφασίζονται σε επίπεδο κρατών μελών [2].

Τα Διαρθρωτικά Ταμεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η κάλυψη δικτύου σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η λήψη ψηφιακού σήματος. Κριτήρια παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των υποδομών δικτύου είναι, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρ.Επιτροπής, "(1) το μέτρο να αποτελεί μέρος ενός γενικού στρατηγικού πλαισίου, (2) να υπάρχει γεωγραφική στοχοθέτηση, (3) να εφαρμόζεται η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας ανάμεσα στις πλατφόρμες και (4) να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις" [3].


Δεν υπάρχουν σχόλια: