ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Συνάντηση της Διακομματικής
Ομάδας του ΕΚ για την
Οικογένεια και την
Προστασία του Παιδιού.
03/04/2009: Συνεδρίασε στο Ευρ. Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Διακομματική Ομάδα για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με θέμα τη σημασία της παροχής υπηρεσιών και της στήριξης των οικογενειών όχι μόνο κατά τη διαδικασία της υιοθεσίας αλλά κυρίως μετά από αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το "Δίκτυο Εθνικών Παρατηρητηρίων και Κέντρων Έρευνας για το Παιδί" παρουσίασε τον "Οδηγό για υπηρεσίες μετά την υιοθεσία" , κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών σε νομοθετήματα, πολιτικές, προγράμματα, έρευνες, μελέτες και αξιολόγηση μέσω του υπολογισμού δεικτών.

Ο Οδηγός παρουσιάζει αναλυτικά τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία υπηρεσιών για την υποστήριξη των παιδιών μετά την υιοθεσία, τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η παρέμβαση στις οικογένειες, τα πεδία εφαρμογής των υπηρεσιών, μαζί με τους βασικούς στόχους και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υλοποίσή τους. Έγινε εκτενής αναφορά στον ρόλο των ειδικών που αναλαμβάνουν την υποστήριξη αυτών των οικογενειών, στη σημασία της σωστής εκπαίδευσής τους και στις διαφορετικές μορφές βοήθειας μετά την υιοθεσία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Διευθυντής της Γ.Δ. Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, ο οποίος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Χάγης (1993) και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία προσδιορίζει ένα ελάχιστο πλαίσιο, αλλά δεν αποτελεί νομοθετικό δεσμευτικό κείμενο. Πρόσφατα άλλωστε έγινε μελέτη των εθνικών νομοθεσιών για την υιοθεσία, ώστε να διευθετηθούν υπάρχοντα προβλήματα. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιασθούν σε προσεχές συνέδριο.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αναφέροντας ότι "προασπιζόμενοι τα δικαιώματα των παιδιών, αποδεικνύουμε έμπρακτα το σεβασμό μας προς τις οικογένειες και τα παιδιά προάγοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: