ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2006 - 2007 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
12/02/2007: Η ισότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες μεταφορές και τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών έχει ζωτική σημασία για τα άτομα με αναπηρία, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά του. Τάσσεται υπέρ της ένταξης των ατόμων με αναπηρία από νεαρή ηλικία στη γενική εκπαίδευση και καλεί την Επιτροπή να πιέσει για τη σύνταξη ευρωπαϊκού χάρτη για την ποιότητα της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια γνωμοδότησης (μέλος του ΕΛΚ στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ) τόνισε ότι το "το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης των ατόμων με αναπηρία για την περίοδο 2006 - 2007, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα και αναγνώριση του προβλήματος ενσωμάτωσης των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην κοινοτική πολιτική, αλλά και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".

"Τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεργαστούν για την ενεργό ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα την κοινοτική νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ισότητα των φύλων στον τομέα της απασχόλησης, προωθώντας την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες και την πιο αποτελεσματική χρήση των ευκαιριών που προσφέρονται από τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περισσότερες από το 80% των δημόσιων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν είναι προσβάσιμες από άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της υψηλής ανεργίας των ατόμων με αναπηρία.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση με σκοπό να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα πρόσβασής τους στις ιστοθέσεις όλων των δημόσιων οργανισμών. Μαζί με τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε τα άτομα με αναπηρία να προσφέρουν ως εργατικό δυναμικό, καθιερώνοντας περιβάλλον εργασίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες με αναπηρία, που συχνά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η κριτική τοποθέτηση του Ε. Κοινοβουλίου στην πρακτική εγκατάλειψης της αποκαλούμενης "ιδρυματοποίησης" των ατόμων με αναπηρία. "Για την "αποϊδρυματοποίηση" απαιτείται ένα επαρκές επίπεδο ποιοτικών υπηρεσιών βασισμένων στην κοινότητα, που θα προάγουν την ανεξάρτητη διαβίωση, το δικαίωμα σε βοήθεια και την πλήρη συμμετοχή στις κοινωνίες των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν τη μερική "αποϊδρυματοποίηση" των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με αναπηρία και να προωθήσουν την αντικατάστασή τους από τοπικές υπηρεσίες που θα ενθαρρύνουν την κοινωνική επανένταξη και θα προσανατολίζονται περισσότερο στις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: