ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO. Σκοπός της είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς και η διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Με αφορμή την αναγνώριση της σημασίας της μητρικής γλώσσας τόσο για την επικοινωνία όσο και για την ανάπτυξη της διανοητικής ικανότητας του ανθρώπου από την μόλις εγκριθείσα Ευρωπαϊκή Σύσταση "Σχετικά με τις βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης" (C6-0491/06) η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, κατέθεσε εκ νέου γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πληροφορηθεί εάν σχεδιάζεται αναθεώρηση της Οδηγίας 77/486/ΕΟΚ “περί σχολικής φοιτήσεως των τέκνων των διακινουμένων εργαζομένων”, ώστε να καθοριστούν σαφέστερα οι υποχρεώσεις των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την προώθηση κατάλληλων μέτρων εκπαίδευσης και εκμάθησης της μητρικής γλώσσας των τέκνων των διακινουμένων εργαζομένων.

Η Σύσταση του ΕΚ και του Συμβουλίου αναφέρει σχετικά: "Η επικοινωνία στη μητρική γλώσσα είναι η ικανότητα έκφρασης και ερμηνείας εννοιών, σκέψεων, συναισθημάτων, γεγονότων και απόψεων, τόσο σε προφορική όσο και σε γραπτή μορφή (ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση και γραφή), και η ικανότητα γλωσσικής αλληλεπίδρασης με κατάλληλο και δημιουργικό τρόπο σε ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων: - στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, στην εργασία, στο σπίτι και στον ελεύθερο χρόνο. Η ικανότητα επικοινωνίας απορρέει από την επαρκή γνώση της μητρικής γλώσσας, η οποία είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της διανοητικής ικανότητας του ατόμου να ερμηνεύει τον κόσμο και να συνάπτει σχέσεις με τους άλλους. Μια θετική στάση ως προς την επικοινωνία στη μητρική γλώσσα περιλαμβάνει τη διάθεση για κριτικό και εποικοδομητικό διάλογο, την εκτίμηση αισθητικών ιδιοτήτων και την προθυμία επιδίωξής τους, καθώς και ενδιαφέρον για την αλληλεπίδραση με άλλους. Αυτό προϋποθέτει συνειδητοποίηση του αντίκτυπου της γλώσσας σε τρίτους και της ανάγκης να κατανοείται και να χρησιμοποιείται η γλώσσα θετικά και με κοινωνική υπευθυνότητα".

"Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, έχει μια συνέχεια από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα και μια παρουσία σε όλες τις άλλες γλώσσες με λέξεις που τους δάνεισε. Η ορθή γνώση της μητρικής γλώσσας και η εκμάθηση των κλασσικών γλωσσών, ιδίως των λατινικών και των ελληνικών, μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση άλλων γλωσσών", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. "Είναι κατά συνέπεια απαραίτητη η ενίσχυση της εκμάθησης των ελληνικών από τα τέκνα των ομογενών και των μετακινουμένων εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: