Το κοινοτικό δίκαιο βάση για τη διαμόρφωση ευέλικτων και αξιόπιστων ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

02/02/2007: Νέα πρόταση για την διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρίας. Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ για το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρίας (ΕΙΕ). "Το προτεινόμενο καταστατικό της ΕΙΕ στοχεύει να προσφέρει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ανά την Ευρώπη μια μορφή επιχείρησης που θα διευκολύνει τις διασυνοριακές δραστηριότητές τους. Η πρόταση είναι μια ελπίδα για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά", δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Καθώς οι ΜΜΕ συχνά δραστηριοποιούνται διασυνοριακά μέσω θυγατρικών εταιριών διανομής και εξυπηρέτησης, καθίσταται αναγκαία η σύσταση για τη διαμόρφωση επιχειρήσεων βάσει του κοινοτικού δικαίου. Ένα ενιαίο και οριστικό καταστατικό προβλέπεται ότι θα μειώσει στο ελάχιστο τις παραπομπές σε εθνικό δίκαιο, με συνέπεια να μειωθούν αυτόματα οι δαπάνες για συμβούλους και να εδραιωθεί η ασφάλεια δικαίου στις εμπορικές συναλλαγές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις προτάσεις του όπως αυτές υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια ζητάει:
  • Η ΕΙΕ η οποία θα συστήνεται εκ του μηδενός ή βάσει υπάρχουσας εταιρίας ή από τη συγχώνευση εταιριών θα έχει εταιρικό κεφάλαιο που θα χωρίζεται σε μετοχές με συγκεκριμένη ονομαστική αξία. Το ελάχιστο κεφάλαιο θα φτάνει τα 10.000 ευρώ.
  • Το καταστατικό της ΕΙΕ περιλαμβάνει διατάξεις εταιρικού κοινοτικού δικαίου και αποφεύγει τις παραπομπές σε εθνικό δίκαιο. Οι κανόνες που υπερβαίνουν το πεδίο ισχύος του καταστατικού ακολουθούν άλλες διατάξεις του κοινοτικού δικαίου ή διατάξεις παρόμοιων κατηγοριών εταιριών του κράτους μέλους της έδρας της ΕΙΕ οι οποίες αναφέρονται σε παράρτημα.
  • Τα ισχύοντα δικαιώματα των εργαζομένων διατηρούνται.
  • Σε περίπτωση αφερεγγυότητας εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν στη έδρα διαχείρισης της εταιρίας.
  • Η ευθύνη του ή των διευθυντών της ΕΙΕ είναι απεριορίστως και εις ολόκληρον έναντι της εταιρίας για όλες τις πράξεις που παραβιάζουν τις διατάξεις αστικού και ποινικού δικαίου στις οποίες υπόκειται η εταιρία.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε: "Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη απαιτεί διορθωτικές επεμβάσεις προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθούν τα κεκτημένα, αλλά να υπάρξει αισθητή βελτίωση. Ο στόχος υλοποίησης της ενιαίας εσωτερικής αγοράς συναντά ακόμα εμπόδια σε αρκετούς τομείς. Απαιτείται μετεξέλιξη, κυρίως των παραγόντων που αφορούν στην παραγωγή. Η εξασφάλιση νομικής ασφάλειας και μορφών ευέλικτων επιχειρήσεων σε επίπεδο ΜΜΕ θα διευκολύνει τις εμπορικές δραστηριότητες εντός της ΕΕ και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: