Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΥ.

14/02/2007: Αντιστέκονται οι αναπτυσσόμενες και οι υπό ανάπτυξη χώρες στην υιοθέτηση των κανόνων της αξιοπρεπούς εργασίας. Δεν δέχονται καμία συζήτηση για κοινωνικές παροχές και "ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης" στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου κ. κ. Πέτερ Μάντελσον απαντώντας στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ και εισηγήτρια της Έκθεσης «Προωθώντας την Αξιοπρεπή Εργασία για όλους - Συμβολή της ΕΕ στην Ατζέντα της Αξιοπρεπούς Εργασίας στον κόσμο», ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις της με τρίτες χώρες, ή με ενώσεις χωρών, έχει στόχο να πείσει τους εταίρους της για την αναγκαιότητα εξασφάλισης των κανόνων αξιοπρεπούς εργασίας σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Ο κ. Μάντελσον επεσήμανε ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει προσεγγίσεις εθνικών πρωτοβουλιών οι οποίες ενισχύουν το εμπόριο προϊόντων της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα Εθνικά Κοινοβούλια όμως και οι μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν υποχρέωση να πείσουν ότι η τήρηση των βασικών κανόνων εργασίας είναι προς όφελος όλων. Ο Επίτροπος παρουσίασε την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει "δείκτες αξιοπρεπούς εργασίας", ώστε να είναι μετρήσιμη η πρόοδος στις χώρες αυτές.

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου συμφώνησε με την άποψη του Επιτρόπου ότι δεν ωφελεί η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν τους καθορισμένους από τη ΔΟΕ κανόνες εργασίας. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε, "στηρίζει τις εξωτερικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να εισαγάγουν το σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων αξιοπρεπούς εργασίας στις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. Άλλωστε όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί στην Διάσκεψη Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005) και με την υπουργική δήλωση που εγκρίθηκε από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (Ιούλιος 2006) να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές που θα προωθούν την ατζέντα της αξιοπρεπούς εργασίας:
  • δημιουργία θέσεων εργασίας,
  • εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
  • κοινωνική προστασία και
  • κοινωνικός διάλογος με οριζόντια αναφορά στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.
Η εξασφάλιση των συνθηκών αυτών δεν αποτελεί εργαλείο προστατευτισμού, αλλά εγγυάται την τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: