ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

05/02/2007: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η έκθεση για τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και νέων κοριτσιών στην εκπαίδευση, στη σύνταξη της οποίας συνέβαλε με τις ψηφισθείσες τροπολογίες της και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσσιώτου, μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ.

Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι "η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους, ανεξαρτήτως πολιτιστικών, κοινωνικών καταβολών και υλικών παραγόντων. Η άσκησή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη του ανθρώπου, καθώς και την κοινωνική και οικονομική του ένταξη. Είναι ευθύνη των κρατών να καταπολεμήσουν όλες τις ανισότητες, να δημιουργήσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να επιλέγουν, χωρίς διακρίσεις, τόσο τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν, όσο και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Μολονότι η ισότητα των δυο φύλων είναι βασική αρχή στις κοινωνίες μας, εξακολουθούν να υφίστανται στερεότυπα και προκαταλήψεις λόγω φύλου τα οποία οδηγούν συχνά σε διαχωρισμούς και προκαθορίζουν τόσο την επιλογή των σπουδών όσο και τη διάρκειά τους".

Η κ. Παναγιωτοπούλου συνέχισε τονίζοντας ότι "τα στερεότυπα και τα πρότυπα αναφορικά με την μαζική συμμετοχή των γυναικών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, (π.χ. καθηγήτρια, νοσοκόμα, κλπ) είναι παράγοντες που επιφέρουν ανισορροπίες στην κοινωνική αποδοχή. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ενημέρωση που θα ξεκινά μέσα στο σχολείο, ευαισθητοποιώντας καθηγητές και τους μαθητές στην ανάγκη προσφοράς ίσων ευκαιριών για κορίτσια και αγόρια".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της εγκατάλειψης των σπουδών και της επαγγελματικής κατάρτισης από άνδρες και γυναίκες που επιφορτίζονται με τη φροντίδα εξαρτημένων ατόμων ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα, όπως και τα επιδόματα και λοιπές κοινωνικές παροχές πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών των ατόμων (κυρίως δε των γυναικών), ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να αναλάβουν τις οικογενειακές τους ευθύνες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στην οικονομική, όσο και την κοινωνική ανάπτυξη της κάθε χώρας.

"Ελπίζω η υιοθέτηση αυτής της έκθεσης μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους των ίσων ευκαιριών για όλους να δώσει περισσότερο κύρος στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα βοηθήσουν στη δημιουργία δίκαιων κοινωνιών, χωρίς διακριτικές συμπεριφορές", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: