ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΕ, ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ " 116000"

16/02/2007: Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και εισηγήτρια της έκθεσης "Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού"(4 Ιουλίου 2006), χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15/2/2007) για μια ενιαία, σε επίπεδο ΕΕ, ανοικτή γραμμή επικοινωνίας "116000" για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Η πρωτοβουλία "Hotline 116000" καταδεικνύει τη δέσμευση της Ευρ.Επιτροπής για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τους κινδύνους εξαφάνισης. Καθώς τα κρούσματα έχουν σημαντικά αυξηθεί (70.000 περίπου εξαφανιζόμενα παιδιά ετησίως κατά τις εκτιμήσεις των αγγλικών αστυνομικών υπηρεσιών), πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη δημιουργήσει ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για τους γονείς που επιθυμούν να καταγγείλουν την εξαφάνιση παιδιού, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφωνικής κλήσης.

Με δεδομένο τον συχνά διασυνοριακό χαρακτήρα των εξαφανίσεων, η καθιέρωση ενός κοινού αριθμού κλήσης, του 116000, θα βοηθήσει ουσιαστικά τους γονείς των παιδιών που εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια μετακίνησης ή διακοπών σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών για τον αποτελεσματικό εντοπισμό των εξαφανισμένων και τη σύλληψη των δραστών. Τα κράτη- μέλη καλούνται να υλοποιήσουν έως το καλοκαίρι του 2007 αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής F.Frattini, παρουσιάζοντας ήδη το Σεπτέμβριο 2006 τη Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Διακομματική Ομάδα του Ε.Κ.,Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, της οποίας προεδρεύει η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, δέχθηκε τις παρατηρήσεις των ευρωβουλευτών με στόχο την υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής γραμμής επικοινωνίας για εξαφανισμένα παιδιά.Στις 11 Δεκεμβρίου 2006, η κ. Reding, Επίτροπος για την Kοινωνία της Πληροφορίας και των M.Επικοινωνίας, κάλεσε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών, όλους τους υπουργούς να υποστηρίξουν την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της συγκεκριμένης πρότασης της Επιτροπής, ενώ στο εγγύς μέλλον θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός με σκοπό τον προσδιορισμό άλλων υπηρεσιών που είναι δυνατό να παρέχονται μέσω των αριθμών κλήσης "116".

«Η υλοποίηση της "πρωτοβουλίας 116", ειδικά για την καταγγελία της εξαφάνισης παιδιών, αποτελεί ένα μόνο βήμα εκφρασης της ευαισθησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των παιδιών. Απαιτείται στενή συνεργασία των κρατών-μελών με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας διαβίωσης των οικογενειών στην Ευρώπη. Είναι η μόνη ελπίδα αντίστασης στις διαρκώς τελειοποιούμενες μέσω των τεχνολογικών προόδων μεθόδους δράσεως των κακοποιών και των κυκλωμάτων τους", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: