ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 15% ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
28/10/2007: "Η θέσπιση ενός πλαισίου το οποίο θα αποτρέπει την κατάχρηση διαδοχικών συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου για τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα θεσμικά όργανα και υπηρεσίες της ΕΕ ήταν ένας από τους στόχους της οδηγίας 1997/ 70 / EC αναφορικά με τη συμφωνία -πλαίσιο για εργασία ορισμένου χρόνου".

Τη γενικόλογη αυτή απάντηση έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Σιμ Κάλλας, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής με βάση την παραπάνω οδηγία που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ζήτησε στοιχεία για το κατά πόσον τα όργανα και οι υπηρεσίες της ΕΕ τηρούν τη συγκεκριμένη αρχή και ποιό είναι το ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζεται στις υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια της απάντησής του αναφερόμενος στα μέτρα αποτροπής της κατάχρησης των συμβάσεων που προβλέπει η οδηγία, ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής τόνισε ότι οι διατάξεις που ρυθμίζουν την απασχόληση προσωπικού στα ευρωπαϊκά όργανα καθορίζονται από τον Κανονισμό Προσωπικού, ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο μετά από διάλογο με εκπροσώπους των εργαζομένων. Σύμφωνα μ' αυτόν τα ευρωπαϊκά όργανα επιτρέπεται να προσλάβουν μόνιμους ανώτερους υπαλλήλους, προσωρινούς υπαλλήλους και υπαλλήλους ορισμένου χρόνου. Oι δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα, χωρίς να υπάρχει όριο στις αρμοδιότητες που μπορούν να ασκήσουν. Αντίθετα οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου δεν κατέχουν οργανικές θέσεις και εργάζονται υπό την επίβλεψη μόνιμων ανωτέρων υπαλλήλων. Οι διατάξεις της οδηγίας 1997/ 70 / EC προβλέπουν για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου μια πρώτη σύμβαση ορισμένης διάρκειας, μια παράταση της σύμβασης για καθορισμένο διάστημα και μια τρίτη σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί 2300 υπαλλήλους ορισμένου χρόνου. Μια άλλη κατηγορία υπαλλήλων ορισμένου χρόνου καλύπτει ειδικές ανάγκες, οι οποίες δεν αναφέρονται στο οργανόγραμμα ή καλύπτει θέσεις μόνιμου προσωπικού που έχουν εγκαταλείψει προσωρινά τη θέση τους. Η διάρκεια απασχόλησης των συγκεκριμένων υπαλλήλων φθάνει μέχρι και τα τρία έτη. Η κατηγορία αυτή αποτελεί το 15% περίπου του συνολικού προσωπικού και ειδικότερα για την Ευρ. Επιτροπή ο αριθμός τους φθάνει τους 3200.

Σε συμπληρωματική ερώτηση της κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου για το θέμα των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου που αποκτούν δικαιώματα από προϋπηρεσία και μπορούν να ξεπεράσουν σε προσόντα τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς οι οποίοι μένουν αδιόριστοι, ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει. Δεν κατέστησε σαφές αν υπάρχει ρήτρα προτίμησης αλλά ανάφερε ότι ισχύουν οι νόμοι της αγοράς εργασίας για τις σχέσεις εργοδοτών - υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: