ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006

25/10/2007: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ψηφίζει σήμερα την ετήσια έκθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το έτος 2006. Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υποστήριξε ότι από τις 3889 αναφορές που κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή το 2006, μόνο οι 838 εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του ενώ οι υπόλοιπες 3051 υπερβαίνουν τα καθήκοντά του.

Η ευρωβουλευτής κάλεσε το Διαμεσολαβητή, κ. Ν.Διαμαντούρο, να αξιοποιήσει το πολυπληθές προσωπικό του γραφείου του για ικανοποίηση του μικρού ποσοστού ευρωπαίων πολιτών που καταγγέλλουν βάσιμα κακοδιοίκηση στα ευρωπαϊκά όργανα. Ιδιαίτερα υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλίας για έλεγχο της ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας επιλογής προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EPSO).
Επαίνεσε τη δημοσίευση του καταλόγου βέλτιστων διοικητικών πρακτικών αλλά δήλωσε την αναγκαιότητα δυνατότητας υποβολής παραπόνων για τη λειτουργία του ίδιου του γραφείου του Διαμεσολαβητή.

Ως προς το ανοιχτό αίτημα του Διαμεσολαβητή για επέκταση των δικαιωμάτων και αλλαγή του Καταστατικού του, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι "απαραίτητη προτεραιότητα είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων εργαζομένων ή εκλεγμένων σε ευρωπαϊκά όργανα, η εχεμύθεια των υπαλλήλων, η ανεξάρτητη λειτουργία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) και η αυτόνομη αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων ελέγχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: