“OΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ”: ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

16/10/2007: Προσκεκλημένη από την Εθνική Ένωση Οικογενειακών Οργανώσεων της Γαλλίας (UNAF), η ευρωβουλευτής της N.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρ.Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού ", συμμετείχε στις 13 Οκτωβρίου σε συνέδριο στην Tours της Γαλλίας, με θέμα "Οικογένειες και ΕΕ".

Oι συμμετέχοντες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων και οικογενειακών οργανώσεων, αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες εναρμόνισης συγκρουόμενων ευρωπαϊκών νομοθεσιών, που αφορούν στο γάμο, στο διαζύγιο και στην κηδεμονία παιδιών και πρότειναν μέτρα για τον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

H M.Παναγιωτοπούλου στην εισήγησή της τόνισε την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα παροχής επαρκών υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους: «Είναι ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει στη νομική αναγνώριση του χρόνου που αφιερώνεται και των άτυπων προσόντων που αποκτώνται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες από μέλη της ίδιας της οικογένειας».

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι « εν όψει του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος στην ΕΕ, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για άμεση δράση, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να πραγματοποιούν τις οικογενειακές τους επιθυμίες. Υπενθύμισε την πρόσφατη αποδοχή από το ΕΚ Έκθεσής της που καλεί τα Κράτη Μέλη και την ΕΕ να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων ανδρών και γυναικών, όταν αυτοί,παράλληλα με τις σπουδές ή την κατάρτισή τους, αναλαμβάνουν και οικογενειακές ευθύνες φύλαξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων, ώστε να μην αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ των εκπαιδευτικών και οικογενειακών τους επιδιώξεων.

Τέλος, η M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε ότι η οικογενειακή πολιτική είναι και πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των Κρατών Μελών αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ενσωμάτωση της οικογενειακής διάστασης σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την ενεργό κινητοποίηση των ευρωπαϊκών οικογενειακών οργανώσεων και την πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Οργανώσεων (COFACE) να οργανώσει ημερίδες σε εθνικό επίπεδο με θέμα "Πολίτες, Οικογένεια, Ευρώπη", τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν το Μάιο 2008 σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: