ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

22/05/2008: H ανάγκη αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η Στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και να χρησιμοποιηθεί η γνώση ως εργαλείο για την έρευνα και την καινοτομία ήταν αφορμή σύνταξης Έκθεσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕK με θέμα "Γυναίκες και Επιστήμη", η οποία εγκρίθηκε στην Oλομέλεια του Στρασβούργου (21 Mαΐου 2008).

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η δυσκολία αξιοποίησης των γυναικών με προσόντα ερευνητού (πανεπιστημιακές σπουδές, διδακτορικό δίπλωμα) και αναφέρεται ότι το ποσοστό των γυναικών ερευνητών, που εργάζονται σε δημόσιους φορείς και στην ανώτατη εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 35% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ιδιωτικό τομέα φθάνει το 15%.Tα αίτια εντοπίζονται στη διατήρηση στερεοτύπων κατά την πρόσληψη και στη δυσκολία συνδυασμού της οικογενειακής με την ερευνητική δραστηριότητα.


Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αυτο-αποκλείονται ή αναγκάζονται σε αποκλεισμό από τον χώρο της έρευνας λόγω της επιλογής τους να δημιουργήσουν οικογένεια, η ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, κατά την παρέμβασή στην Oλομέλεια, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητος ένας σχεδιασμός που θα αποδέχεται τις γυναίκες με βάση τον κύκλο της επαγγελματικής και ιδιωτικής τους ζωής. "Για τα λίγα χρόνια που η γυναίκα "αναγκάζεται" να μείνει απομακρυσμένη από την επιστήμη της, στερείται μέχρι το τέλος της ζωής της τη χαρά της έρευνας και της περαιτέρω επιστημονικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα και η κοινωνία στερείται την προσφορά της". Εκτός από τον πολλαπλασιασμό των ευκαιριών συμμετοχής ερευνητριών σε επιστημονικά προγράμματα, η ευρωβουλευτής πρότεινε την αναγωγή της συμμετοχής γυναικών πανεπιστημιακών και ερευνητριών σε ποιοτικό κριτήριο κατά την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.


H M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου υπογράμμισε μάλιστα την πρόσφατη κατάκτηση των ελληνίδων επιστημόνων, η συμμετοχή των οποίων σε ποσοστό 1/3 στις επιτροπές λήψης αποφάσεων σε Έρευνα και Τεχνολογία, με πρόταση της NΔ, κατοχυρώθηκε από την ελληνική νομοθεσία (άρθρο 57 του N.3653).


"Δυνατότητες έρευνας και προσωπικής εξέλιξης υπάρχουν για τις γυναίκες αν ενσωματωθεί η πτυχή της οικογένειας στο σχεδιασμό των ερευνητικών προγραμμάτων και των θέσεων εργασίας ερευνητών. H ύπαρξη δεσμευτικών στόχων δεν θα είναι αναγκαία όταν αξιοποιηθούν πλήρως οι γυναίκες επιστήμονες στην έρευνα και αλλάξει η αντίληψη για την προσφορά τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: