"Πώς έχει προγραμματιστεί η εκστρατεία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας και γενικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το επόμενο διάστημα; Στην Ελλάδα, ποιά ποσά πρόκειται να διατεθούν, πώς και από ποιούς φορείς θα χρησιμοποιηθούν; Θεωρεί η Επιτροπή ότι χρησιμοποιείται ισότιμα το ανθρώπινο δυναμικό των ελλήνων ευρωβουλευτών, των ειδικών για τα ευρωπαϊκά θέματα επιστημόνων και των ειδικευμένων δημοσιογράφων από τα γραφεία εκπροσώπησης των θεσμικών οργάνων στην Ελλάδα;"
Στην απάντησή της, η αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδια για τη στρατηγική της επικοινωνίας, κ. M. Wallström, ανέφερε:
"Η επικοινωνία με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης γενικώς αποτελεί καθήκον των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προφανώς όμως η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει πληροφορίες και επεξηγήσεις στους ευρωπαίους πολίτες.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας και ιδιαίτερα η συμβολή της σε μια περισσότερο ελέγξιμη διαδικασία λήψης αποφάσεων και οι σαφέστεροι κανόνες στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων καθώς και των εξωτερικών σχέσεων, αποτελούν μια από τις προτεραιότητες ενημέρωσης της Επιτροπής για το 2008.
- Η Επιτροπή άρχισε να σχεδιάζει τις ενημερωτικές της προσπάθειες νωρίς το Σεπτέμβριο του 2007 συγκροτώντας μια ομάδα προγράμματος υπεύθυνη για το σχεδιασμό και το συντονισμό της ενημέρωσης.
- Δημιούργησε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στη Συνθήκη της Λισαβόνας στις 23 επίσημες γλώσσες.
- Η εκ νέου λειτουργία του φόρουμ on line "Συζήτηση για την Ευρώπη" θα βοηθήσει τους πολίτες στη συζήτηση σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και άλλα θέματα για το μέλλον της Ευρώπης.
Οι περισσότερες ενημερωτικές δραστηριότητες της Επιτροπής βασίζονται σε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση. Τα Γραφεία εκπροσώπησης της Επιτροπής στα κράτη μέλη σκοπεύουν να παράσχουν βασικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα ενημερωτικά Γραφεία του Κοινοβουλίου έχουν καταστρώσει εθνικά σχέδια ενημέρωσης προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών για συγκεκριμένη ενημέρωση.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν :
- κατάρτιση των δημοσιογράφων,
- ενημερωτικά κλιμάκια και πολλαπλασιαστές κοινής γνώμης,
- δημοσίευση φυλλαδίων,
- διοργάνωση συζητήσεων με την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές αρχές,
- καθώς και δραστηριότητες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Tο Γραφείο εκπροσώπησης της Επιτροπής στην Ελλάδα προσκαλεί όλους τους ειδικούς ομιλητές, στο μέτρο του δυνατού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παρουσία, η εξαιρετική ποιότητα και η σε βάθος γνώση όλων των φορέων. Ενθαρρύνει επίσης θερμά τα ενημερωτικά κλιμάκια EUROPE DIRECT να προσκαλέσουν, στο μέτρο του δυνατού, βουλευτές προκειμένου να παραστούν στις κατά τόπους εκδηλώσεις τους.
Στο πλαίσιο του συνολικού δημοσιονομικού φακέλου ύψους 11.4 εκατ. ευρώ που κατανέμεται στα γραφεία εκπροσώπησης για την κάλυψη των δαπανών της αποκεντρωμένης ενημέρωσης κατά το 2008, προϋπολογισμός που υπολογίζεται να ανέλθει στα 2.7 εκατ. ευρώ θα απορροφηθεί από δραστηριότητες για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Λεπτομερής κατανομή για όλες αυτές τις δραστηριότητες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη - περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα - θα είναι διαθέσιμη στα τέλη του 2008."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου