ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ. ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ, ΣΤΗΝ OΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
20/05/2008: H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με την ψήφο της την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των ευρωπαϊκών κρατών, στη σύνταξη του τελικού κειμένου της οποίας καθοριστικές υπήρξαν οι τροπολογίες και οι συμβιβαστικές προτάσεις των ευρωβουλευτών του ΕΛK, Ε. Morin και M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μελών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕK.

Ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου την άνοιξη 2005, η Ευρ. Επιτροπή παρουσίασε τις ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Aπασχόληση και τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της ΕΕ για το 2008-2010. H Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση στοχεύει στην υλοποίηση της επιδίωξης να βρεθεί η ΕΕ στη διεθνή πρωτοπορία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας έως το 2010.

Oι Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση 2008-2010 αποτελούν το πλαίσιο δράσης των κρατών μελών για πολιτικές που σχετίζονται με την απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κάθε επιπέδου, τον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την ποιότητα των θέσεων εργασίας και την παραγωγικότητα.


  1. επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων,
  2. ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και
  3. η βελτίωση της προσαρμοστικότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων με στόχο την ασφάλεια,


είναι τα τρία μεγάλα κεφάλαια στα οποία θα ενταχθούν οι ενέργειες των κρατών μελών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτήσεις των πολιτών τους.


Mε παρέμβασή της στην Oλομέλεια, η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου τόνισε τη σημασία υποστήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο: 1) των υπηρεσιών συμβουλευτικής πληροφόρησης και προσανατολισμού όχι μόνο των νέων αλλά των ενεργών πολιτών κάθε ηλικίας για σωστή επιλογή κατάρτισης στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, 2) των υπηρεσιών ελέγχου των συνθηκών εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που αποτελεί πληγή για την απασχόληση και την ανάπτυξη. "H υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η ουσιαστική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί την ελπίδα για την ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους έως το 2010.", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: