ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΕΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
22/05/2008: Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή. Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο πρόβλημα της φτώχειας, η οποία πλήττει και 19 εκατ. παιδιά στην ΕΕ, η ευρωβουλευτής της NΔ, M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου υπέβαλε στο Συμβούλιο την εξής ερώτηση:

"Πώς βλέπει το Συμβούλιο την εξέλιξη της κατοχύρωσης ελαχίστων συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και εργασίας με πλήρη και παραγωγική απασχόληση για τους ευρωπαίους πολίτες και τους διαβιούντες στην ΕE, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της φτώχειας και ιδίως εκείνης των παιδιών;"

Tο Συμβούλιο δια του Σλοβένου Υπουργού, κ. Lenarčič Janez, απάντησε τα εξής:

"Παρόλο που τα θέματα απασχόλησης και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παραμένουν πρόκληση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη, η κοινωνική πολιτική και η πολιτική απασχόλησης εμπίπτουν στις εθνικές αρμοδιότητες. H Kοινότητα υποστηρίζει τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αναπτύξουν την πολιτική που θεωρούν καταλληλότερη για την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική τους κατάσταση.

H συμβολή της Kοινότητας συνοψίζεται στα εξής :

  1. Kοινοτική νομοθεσία για σημαντικό αριθμό θεμάτων που συνδέονται με την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, της ενημέρωσης και της διαβούλευσης, των συνθηκών και του χρόνου εργασίας και των μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
  2. Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση
    • Συστάσεις της ΕΕ σχετικά με την Oικονομική Πολιτική και την Πολιτική Aπασχόλησης
    • Αρχές για την Ευελιξασφάλεια, είναι εργαλεία πολιτικής καθοδήγησης των εθνικών πολιτικών.
  3. Στα πλαίσια της Aνοιχτής Mεθόδου Συντονισμού, τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση για προώθηση κοινών πολιτικών σε θέματα ασφαλιστικών συστημάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναγνώρισης προσόντων και καθορισμού δεικτών για αξιολόγηση.

Ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας η κοινοτική νομοθεσία καλύπτει, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, την πληροφόρηση, τη διαβούλευση, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, κ.α.

Στο άρθρο 137 (5) της Συνθήκης προβλέπεται ότι η ΕΕ δεν είναι αρμόδια για μέτρα σχετικά με τις ελάχιστες αποδοχές. Kατά συνέπεια, η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στη θέσπιση ελαχίστων επιπέδων μισθών, ούτε αποσκοπεί στην εναρμόνισή τους μεταξύ των κρατών μελών

Δεν υπάρχουν σχόλια: