Σύμφωνα με στατιστικές τα ποσοστά μητρότητας μεταξύ των φοιτητριών στη Β. Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα της Κεντρικής και Νότιας. Το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου οι φοιτητές με παιδιά λαμβάνουν από το Δημόσιο, ειδικό επίδομα παρουσιάστηκε από τον κ. Skirbekk, εμπειρογνώμονα για δημογραφικά θέματα. Πλήρης μισθός δέκα μηνών, θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για όλους ή πληρωμή τροφού έως το τρίτο έτος και 119 ευρώ για κάθε παιδί είναι τα πλεονεκτήματα των νέων γονέων. Το ποσοστό των φοιτητών που αποκτούν παιδί προτού τελειώσουν τις σπουδές τους στη Σουηδία είναι 41%, στη Φινλανδία 31% και στη Νορβηγία 30%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 13%, στην Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία12% και στη Γαλλία 9%.
Σύμφωνα με τον κ. Skirbekk, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν παιδί αυξάνεται συνεχώς από το 1975, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας των σπουδών. Στη Σουηδία οι γυναίκες αποκτούν κατά μέσο όρο το πρώτο τους παιδί 23 ετών, αν έχουν μόρφωση μέσης εκπαίδευσης και στα 27 εάν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Το επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό παιδιών και το επίπεδο ζωής. Σε γυναίκες χωρίς μόρφωση αντιστοιχούν 2,24 παιδιά στη Δυτική Ευρώπη και 1,62 στην Ανατολική Ευρώπη. Η αναλογία για γυναίκες πανεπιστημιακής μόρφωσης είναι αντίστοιχα 1,54 και 1,15 στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι όμως λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η επιθυμία απόκτησης παιδιών από τις πολύ μορφωμένες γυναίκες είναι μεγάλη, αλλά δεν εκπληρώνεται. Προϋπόθεση είναι βέβαια και η ύπαρξη κατάλληλου κοινωνικού πλαισίου, όπως τόνισε η Διευθύντρια του Τμήματος Ισότητας του Συνδέσμου Γερμανικών Εργατικών Συνδικάτων (DGB). Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των νεαρών οικογενειών, καθώς η Ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται εργαζόμενους με υψηλά προσόντα.
Δεν αρκούν οι οικονομικές ενισχύσεις, αλλά απαιτείται ένας γενικότερος, φιλικός προς την οικογένεια σχεδιασμός στον χώρο εργασίας, στις γειτονιές και στον προγραμματισμό του ελεύθερου χρόνου. Ο ρόλος του πατέρα πρέπει επίσης να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της νέας οικογένειας. Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη αποδεικνύει ότι άνδρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης δεν επωμίζονται τις ευθύνες τους και δεν συμμετέχουν στα οικογενειακά βάρη.
Η κ. Attard, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, έδωσε έμφαση στους σκοπούς της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και τα απαιτούμενα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών και της δημιουργίας εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών. Ανήγγειλε ότι ο Επίτροπος Spidla πρόκειται να προβεί σε σχετική δήλωση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ τον Μάρτιο αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προστασία των παιδιών.
Κλείνοντας τη δημόσια ακρόαση η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η οικογενειακή πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. "Είναι πανευρωπαϊκή αναγκαιότητα η λήψη δέσμης συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων που θα επιτρέπουν, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά γενικά σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου