ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (1798-1857). 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ"

28/03/2007: Στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). 150 χρόνια από το θάνατό του". Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Euroclassica - Ομηρική Ακαδημία, και ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών.
Πανεπιστημιακοί, έγκριτοι φιλόλογοι και αξιόλογοι άνθρωποι του πνεύματος με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις παρουσίασαν την προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή δίνοντας μια ενδιαφέρουσα προοπτική στις σολωμικές μελέτες.

Η ευρωβουλευτής Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην εισήγησή της "Ο Διονύσιος Σολωμός ένας ευρωπαίος ποιητής" επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους ο Σολωμός χαρακτηρίστηκε από τους μελετητές του έργου του ευρωπαίος ποιητής. Η ομιλήτρια παρουσίασε τη διάδοση του έργου του στον ευρωπαϊκό χώρο από τη συγγραφή και τη σύνθεσή του μέχρι σήμερα. Αφού υπενθύμισε την ευρωπαϊκή του παιδεία και τη συνεχή τροφοδότηση του πνεύματός του με τις εξελίξεις των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών και φιλοσοφικών ρευμάτων, προέβαλε το διαχρονικό ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο του έργου του, που αναδεικνύει τις αξεπέραστες ευρωπαϊκές αξίες της Ελευθερίας, της Αρετής και της Τόλμης. Τέλος, η Μ. Παναγιωτοπούλου, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα αποτύπωσης των εκδηλώσεων των ανθρωπίνων συναισθημάτων στα πλαίσια αρμονικής συμφωνίας με το φυσικό κόσμο.

Τον επετειακό εορτασμό πλαισίωσε άρτια εκτέλεση μουσικοθεατρικής παράστασης των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" (έργο του Γ. Μαρκόπουλου) από την χορωδία των εκπαιδευτηρίων "Ελληνική Παιδεία", υπό την διεύθυνση της χορωδιάρχου κ. Ελένης Καλλίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: