ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
13/03/2007: Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρουσιάσθηκε η έκθεση με τίτλο Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Μια Νέα Εταιρική Σχέση. Στην Έκθεση, ενσωματώθηκαν κατά μεγάλο μέρος οι προτάσεις της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για προώθηση δράσεων κατοχύρωσης της ισότητας και ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος, με εισηγήτρια γνωμοδότησης την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), χωρίς να αντικαθιστά την δράση και ευθύνη των δημοσίων αρχών, περιλαμβάνει δραστηριότητες σχετικές με κοινωνικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. Σε αντίθεση με τον εισηγητή R.ΗOWITT, η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε ότι “ η επιτυχία της ΕΚΕ τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσο και για τις πολυεθνικές επαφίεται στην ελεύθερη επιλογή και όχι στον εξαναγκασμό των εταιρειών να εφαρμόσουν την ΕΚΕ. Συνεπώς, κάθε δράση που επιβάλλεται εκ των άνω και υποχρεωτικά, συμπεριλαμβανόμενης της υποβολής ετήσιας έκθεσης προόδου ανά επιχείρηση είναι αντιπαραγωγική και θα ήταν οπωσδήποτε αντίθετη με της αρχές της βελτίωσης της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου”.

Διευκρίνισε ότι η εθελοντική εφαρμογή της ΕΚΕ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και την διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου το οποίο στηρίζεται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης, κοινωνικής ένταξης, καλής ποιότητας ζωής, μέσω π.χ. του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και της επίτευξης ενός ποιοτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πραγματώνουν το όραμα της ΕΕ για μακροχρόνια ευημερία, αλληλεγγύη και ασφάλεια και εφαρμόζουν στην πράξη, όπου και αν δραστηριοποιούνται, τις ευρωπαϊκές αξίες και τους διεθνώς συμφωνημένους κανόνες και πρότυπα της ΔΟΕ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Mαρία Παναγιωτοπούλου υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη Νέα Ευρωπαϊκή Συμμαχία αναμένεται να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής επιχειρηματικής υπευθυνότητας. "Ένας Χάρτης Ορθών Πρακτικών ΕΚΕ που εθελοντικά θα υπέγραφαν οι επιχειρήσεις θα διευκόλυνε δράσεις συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής παράλληλα με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προσφορές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: