"ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ";

29/03/2007: Συνέδριο με θέμα "Το μέλλον των Οικογενειών στην Ευρώπη" διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και Πρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ διαμόρφωσαν απόψεις για θέματα οικογενειακής πολιτικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Οικογένεια που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 12-13 Μαΐου.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου απαρίθμησε τις μέχρι τώρα δράσεις της Διακομματικής Ομάδας για ενίσχυση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικογενειών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Πολλοί ευρωβουλευτές με τις παρεμβάσεις τους ζήτησαν τη διάχυση της ιδιαίτερης φροντίδας για τις οικογένειες σε όλες της πολιτικές της ΕΕ. Ο κ. Buffetaut, μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και συντάκτης της έκθεσης "Οικογένεια και Δημογραφικές Εξελίξεις" μετά από παραγγελία της Γερμανικής Προεδρίας παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προτάσεών του τονίζοντας ως γενική αρχή την εξασφάλιση διάρκειας των μέτρων που υιοθετούνται, χωρίς αυτά να επηρεάζονται από τις πολιτικές και οικονομικές αλλαγές
• Συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
• Υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Οικογένεια με δέσμευση εξασφάλισης των απαραίτητων υλικών προϋποθέσεων, ώστε οι Ευρωπαίοι να αποκτούν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν,
• Πολιτική δέσμευση για καθιέρωση προϋπολογισμού των κρατών μελών σταθερών δαπανών για την οικογένεια,
• Καθιέρωση καταλόγου καλών πρακτικών οικογενειακής πολιτικής,
• Εκπόνηση μελετών για καλύτερη κατανόηση των οικογενειακών προβλημάτων.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε Ψήφισμα για τις οικογένειες στην Ευρώπη το οποίο οι σύνεδροι ενέκριναν. Στο κείμενο εξαίρεται η σπουδαιότητα αναγνώρισης και προώθησης του ρόλου της οικογένειας ως θεμελιώδους κυττάρου της κοινωνίας μέσα στην οποία αναπτύσσονται ηθικές, πολιτιστικές, υλικές και πνευματικές αξίες, απαραίτητες για την υποστήριξη της διαγενεακής αλληλεγγύης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Τονίζεται επίσης ότι η οικογενειακή δομή παίζει σπουδαίο ρόλο στην ευημερία και καλή ανάπτυξη των παιδιών και υπενθυμίζεται η συμπληρωματικότητα των δράσεων των μελών της. Υπογραμμίζεται τέλος, η οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα παροχής επαρκών υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους και καλεί για αναγνώριση του χρόνου που αφιερώνεται και των άτυπων προσόντων που αποκτώνται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες από μέλη της ίδιας της οικογένειας.

Η ανταλλαγή απόψεων έκλεισε με συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Προεδρείο και την Ευρωπαϊκή ΟΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: