ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
14/03/2007: Απάντηση Φερχόιγκεν στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. "Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν, ότι οι επιχειρήσεις είναι εκείνες, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις που να τολμούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να γίνει ευρέως αποδεκτή σαν μια δραστηριότητα υπεύθυνη και ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει τα τελευταία δυο χρόνια πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτού του στόχου", ανέφερε στην απάντησή του προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκύντερ Φερχόιγκεν. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από την Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ιδιωτών και κυρίως νέων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Η ερώτηση αφορούσε και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξοικείωση των νέων ήδη από τη σχολική ηλικία με τις επιχειρηματικές πρακτικές, κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλουν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ήδη οικονομικά τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων από μαθητές και φοιτητές με σκοπό την εκμάθηση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές και μαθητές να γνωρίσουν την επιχειρηματική πραγματικότητα μέχρι το τέλος των σπουδών τους.

"Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να συμβάλουμε για να διευκολύνουμε την ίδρυση επιχειρήσεων" συνέχισε ο Γερμανός αντιπρόεδρος:
  • καλύτερη νομικό πλαίσιο με απλούστευση των νομικών διαδικασιών και ελάττωση της γραφειοκρατίας, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας επιχείρησης διέπεται από πολύπλοκους κανόνες,
  • ανάληψη από τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, της υποχρέωσης να διεκπεραιώνουν εντός μιας μόνο εβδομάδος τις διαδικασίες δημιουργίας μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της πρώτης πτώχευσης ενός νέου επιχειρηματία. Η πρώτη αποτυχία δεν θα πρέπει να σημαίνει οριστικό αποκλεισμό από την επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • ενίσχυση της χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βελτίωσε της δυνατότητες χρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013, θέτοντας στη διάθεση των κρατών μελών πάνω από ένα δις ευρώ για σύγχρονα πακέτα χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε δευτερολογία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου για την ανάγκη "υπολογισμού", ως κεφαλαίου, των προσόντων και των γνώσεων των νέων, ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι οι Τράπεζες είναι εκείνες που όταν διακρίνουν το επιχειρηματικό ταλέντο θα πρέπει να το ενισχύσουν οικονομικά και όχι να το αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο δεν χορηγεί χρήματα σε μεμονωμένες επιχειρήσεις" κατέληξε ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: