ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

08/03/2007: Δηλώσεις της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε τα εξής: "Το έτος 2007 δε σηματοδοτεί μόνο την 50η επέτειο ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, αλλά και την καθιέρωση ίσων ευκαιριών για όλους. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικές προόδους για την ισότητα των δυο φύλων, κυρίως εξαιτίας της νομοθεσίας που θέσπισε με οριζόντια αναφορά στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, της ανάπτυξης προγραμμάτων δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ανοίγματος διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. Αν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν συνεισφέρει στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές ή συγκεκαλυμμένες ανισότητες με βάση το φύλο στο πλαίσιο της Ένωσης. Η ισότητα των δυο φύλων επικεντρώνεται σε τρείς άξονες: ισότητα στην εργασία, ισότητα στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων και προάσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών κατά των διαφόρων μορφών βίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από τη δράση της Κοινοβουλευτικής του Επιτροπής για τα δικαιώματα των Γυναικών, δρα ήδη από το 1984 ενεργά για την εξάλειψη των κάθε είδους διακρίσεων, στερεοτύπων και κατοχύρωσης δικαιωμάτων.

Εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες μπορούν να προβλέπουν ισότητα των δυο φύλων, όμως αυτή δεν είναι εγγυημένη και αποκτάται με την πάροδο του χρόνου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο χώρο. Η φωνή των γυναικών πρέπει να ακούγεται, καθώς με την δουλειά τους στην αγορά εργασίας και στο σπίτι συμβάλλουν στη μελλοντική ανάπτυξη και συνοχή της ΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: