ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
18/03/2007: Τις άμεσες πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η Γερμανική Προεδρία για να καταστείλει το φαινόμενο διάδοσης των βίντεο και ηλεκτρονικών παιχνιδιών με βίαιο περιεχόμενο, ζήτησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου δεδομένου ότι το φαινόμενο ανησυχεί το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οι κίνδυνοι από την εξάπλωσή του επιταχύνονται.
Ο Γερμανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Gernot ERLER κατά την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο απήντησε στην ευρωβουλευτή αναφέροντας τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Δρέσδη, 14-16 Ιανουαρίου 2007). Αποφασίστηκε να καταγραφούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις προστασίας των νέων από οπτικοακουστικά μέσα με βίαιο περιεχόμενο σε όλες τις εθνικές νομοθεσίες. Η καταγραφή θα αποτελέσει βάση για σύγκριση των κανόνων προστασίας, των δυνατοτήτων παρέμβασης και των κυρώσεων και θα προσανατολίσει ενδεχομένως τα κράτη μέλη στη διαμόρφωση κοινών κανόνων καταστολής και πρόληψης της προβολής βίας.
"Η Προεδρία του Συμβουλίου", ανέφερε ο Υπουργός "έχει επινοήσει ένα ερωτηματολόγιο που θα διανεμηθεί στα κράτη μέλη και θα απαντηθεί έως τον προσεχή Απρίλιο. Περιλαμβάνει ερωτήματα για τις διατάξεις προστασίας της νεολαίας, τις απαγορεύσεις και τους κανόνες του ποινικού δικαίου κάθε ευρωπαϊκής χώρας που αφορούν στον οπτικοακουστικό τομέα και στοχεύουν στη δίωξη της χρήσης βίας καθώς και τους σχετικούς νόμους περί ελεύθερου ανταγωνισμού και ελευθερίας της έκφρασης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καθιερωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2007 μετά από αξιοποίηση των απαντήσεων ένας ομοιόμορφος κανόνας προστασίας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Στη δευτερολογία της η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου αναφέρθηκε στην πιθανότητα να προσκρούσει η απαγόρευση οπτικοακουστικών μέσων που προβάλλουν τη βία σε κανόνες της ελεύθερης εσωτερικής αγοράς, αναφέροντας ως παράδειγμα την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ για την απαγόρευση τυχερών παιχνιδιών. Ο Γερμανός Υπουργός αποφεύγοντας να αναφερθεί στο πρόβλημα του ελεύθερου ανταγωνισμού απάντησε ότι δεν υπάρχει ορατή λύση, παρά μόνο δυνατότητα σύγκρισης των νομοθεσιών και πρότασης ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου