ΕΥΕΛΙΞΑΣΦΑΛΕΙΑ/FLEXICURITY: ΜΙΑ ΝΈΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

29/11/2007: Με αφορμή την Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής "Θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια" COM (2007) 359 (27.06.2007) , η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ συμμετέχει με Έκθεσή της στον ευρύ κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος τη Επιτροπής, συνδιαμόρφωσε με τις τροπολογίες της το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος των τροπολογιών ήταν η εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης δημιουργίας ευέλικτων μορφών επαγγελματικής απασχόλησης, που εξυπηρετούν εργοδότες και εργαζομένους, και της απαίτησης για σταθερότητα και ασφάλεια στις κοινωνικές παροχές. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από γρήγορες μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων ώστε να αποφύγουν τον αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό και να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της οικονομίας. «Είναι ανάγκη όμως να αναγνωρίζεται και ο ουσιαστικός ρόλος των κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υποδομών για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ομαλή ανανέωση των γενεών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας»,δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε ότι η πολυμορφία των συμβάσεων εργασίας πρέπει να έχει ως κοινό χαρακτηριστικό τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χωρίς να θιγούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων με συμβόλαια αορίστου χρόνου, είναι ανάγκη να κατοχυρωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι προσωρινά εργαζόμενοι με επισφαλή ή άτυπη απασχόληση και οι αποσπασμένοι από εταιρίες προσωρινής απασχόλησης. Με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και με εργαλείο τη δια βίου μάθηση για τη συνεχή αναπροσαρμογή των προσόντων τους, οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν την κοινωνική τους κάλυψη εξασφαλίζοντας αλληλοδιάδοχη πρόσβαση σε ποιοτικές εργασίες.

Ο ειλικρινής διάλόγος σε κλαδικό,τοπικό,εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα οδηγήσει στην αποδοχή στήριξης και των δύο συνιστωσών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς,δηλαδή της ευελιξίας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΤΑΧΥΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

29/11/2007: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με την ψήφο της την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τροποποίηση του Πρωτοκόλλου περί του καθεστώτος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σε ό,τι αφορά την εξέταση προδικαστικών ερωτημάτων σχετικών με τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσπαθεί να μειώσει τη διάρκεια διαδικασίας εξέτασης των προδικαστικών ερωτημάτων για θέματα του τίτλου VI της Συνθήκης ΕΕ και του τίτλου ΙV της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεσή του, πολλαπλασιάστηκαν αισθητά τα προδικαστικά ερωτήματα μόνο για εσωτερικές υποθέσεις και θέματα ελευθεριών. Θεωρείται αναγκαία η μείωση της διάρκειας εξέτασης των ερωτημάτων αυτών καθώς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του ΔΕΚ. Το Συμβούλιο, μετά από διάλογο, δέχθηκε το αίτημα του ΔΕΚ για κατάθεση προτάσεων τροποποίησης του Καταστατικού και του Κανονισμού του και τη δημιουργία νέας διαδικασίας κατεπείγοντος ειδικά για τα προδικαστικά ερωτήματα.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές αυτές,η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της ομάδας ΕΛΚ στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων,παρατήρησε ότι «εκκρεμότητες σε ευαίσθητα θέματα αιτήσεων ασύλου, μετανάστευσης, γαμικών διαφορών, γονικής εποπτείας κ.α., δεν θα χρειάζονται πλέον υπερβολικό χρόνο διεκπεραίωσης και οι διάδικοι θα ασκούν πλήρως το δικαίωμα ακρόασης και συμμετοχής στη δίκη».

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε την πρόταση τροποποίησης αλλά, μαζί με άλλους συναδέλφους της, διατύπωσε κριτικές παρατηρήσεις ως προς την απουσία από την ανωτέρω διαδικασία κατεπείγοντος της καταγραφής των απόψεων που διατυπώνει ο Γενικός Εισαγγελέας: «Είναι ανάγκη να προσδιορίζει το ίδιο το Δικαστήριο τις περιπτώσεις προδικαστικών ερωτημάτων που πρόκειται να εκδικαστούν με διαδικασία κατεπείγοντος».


"ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ι. ΚΑΙ ΤΗΣ Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ

28/11/2007: Με αφορμή την ολοκλήρωση του 5ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης σχετικά με την Κοινοτική Στρατηγική για την Ισότητα, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε ως κύρια εισηγήτρια στο συνέδριο "Γυναίκα και Τοπική Ανάπτυξη" και περιέγραψε το πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών που στοχεύουν στην οριζόντια κατοχύρωση της ισότητας στις κοινοτικές και εθνικές πολιτικές και στην ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

"Η ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στο εκλέγειν, στο εκλέγεσθαι και η αντιπροσώπευσή τους σε καίριες θέσεις και σε θέσεις λήψης αποφάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός πολιτικού, νομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που επιτρέπει τη συμπληρωματικότητα των δράσεων όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών με στόχο την κοινωνική ευημερία και την εξάλειψη των διακρίσεων" δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η ευρωβουλευτής παρουσίασε τρεις άξονες δράσεων για την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών: την εφαρμογή της νομοθεσίας και τον σχεδιασμό δράσεων για την ισότητα με την πρωτοβουλία και την ευαισθητοποίηση των φορέων της διοίκησης και των υπευθύνων του ιδιωτικού τομέα, τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών καθώς και την ισότιμη ανάδειξη των ικανοτέρων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική ζωή.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες σχεδιασμού πολιτικών ευνοϊκών για τις γυναίκες κατά την περίοδο 2007-2013 και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης του συνδυασμού οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ή απασχόλησης.

Τέλος, η ευρωβουλευτής χαιρέτισε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της χώρας μας, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην ευρεία επαγγελματική και συμβουλευτική πληροφόρηση των γυναικών αλλά και στην έρευνα και τη θεωρητική διδασκαλία θεμάτων ισότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

26/11/2007: Σε εισήγησή της σε συνέδριο με τίτλο "Πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού παιδιών και νέων της Ευρώπης: Συμμετοχή και πρόωρη παρέμβαση", που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσιάζοντας τις ευρωπαϊκές δράσεις για την πρόληψη της φτώχειας, τόνισε ότι παρόλο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της φτώχειας έως το 2010, η φτώχεια και ιδιαίτερα η φτώχεια των παιδιών είναι αισθητή στην ΕΕ, με 19% των παιδιών των Κρατών Μελών να ζουν κάτω από το όριο.

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτέλεσε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την κοινωνική ένταξη για το 2007 και κύριο στόχο των εθνικών σχεδίων δράσης των Κρατών Μελών χαρακτηρίζοντας ως απολύτως επιτυχημένα τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και υπέρ της προστασίας των παιδιών. Παρ'όλα αυτά όμως υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες όλων των Κρατών Μελών από το 2006 για τη γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, δεν έχουν επιφέρει ακόμα ορατά αποτελέσματα.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι οι δράσεις που προβλέπονται από τα Κράτη Μέλη επικεντρώνονται κυρίως στη συμμετοχή των γονέων και κυρίως των μητέρων στην αγορά εργασίας μέσω του καλύτερου συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά όχι επαρκώς στην κοινωνικό-οικονομική υποστήριξη της οικογένειας.

"Παρόλο που η οικογένεια είναι το βασικό θεμέλιο της κοινωνίας και τα παιδιά συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, η υποστήριξη που παρέχεται από τα κράτη δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες και να αποφεύγεται η γέννηση τους ή να αυξάνονται οι καταστάσεις φτώχειας, κυρίως στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες", δήλωσε η ευρωβουλευτής. Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με πρόσφατο γερμανικό δημοσίευμα, οι οικογένειες της Γερμανίας με δύο παιδιά διαθέτουν εισοδήματα κατώτερα του 60% από εκείνα των άτεκνων οικογενειών. Ωστόσο οι κρατικές επενδύσεις για παιδιά αποδίδουν μακροπρόθεσμα καθώς κάθε παιδί συνεισφέρει πολύ περισσότερα στην κοινωνία από ότι κοστίζει στην οικογένεια (μεταξύ 76.900 έως 145.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Info του Μονάχου).

Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας απαιτεί τον μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δημιουργία κοινών δεικτών για την παιδική φτώχεια καθώς επίσης και τον συνδυασμό πολυδιάστατων μέτρων και πρωτοβουλιών. Ως εκπρόσωπος των πολιτών, το ΕΚ ζήτησε η φτώχεια να αποτελέσει επίκεντρο της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού και δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή του.

ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΩΜΗ Ι. ΕΥΝΟΪΚΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΜΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚ.

21/11/2007: Δυνατότητα επιλογής του δικαίου που διέπει τις διασυνοριακές συμβάσεις αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το Συμβούλιο καλείται να δεχτεί τον συμβιβασμό.

Επιχειρήσεις και πελάτες κατά τη σύναψη συνοριακών συμφωνιών θα συνεχίσουν να έχουν το προβλεπόμενο από τη Σύμβαση της Ρώμης δικαίωμα επιλογής του δικαίου που θα διέπει τη σύμβαση. Τα ανωτέρω προβλέπονται από συμβιβαστική τροπολογία που ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ανωτέρω Επιτροπή, συμμετείχε ενεργά στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που απομάκρυναν τον κίνδυνο αλλαγής του ισχύοντος από το 1980 καθεστώτος για τις διασυνοριακές συμβατικές διαφορές.

Από τον Δεκέμβριο 2005, εκκρεμεί η ψήφιση της πρότασης του Κανονισμού για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη Ι). Η πρόταση έχει στόχο την ανάπτυξη χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων και τη συμβατότητα των κανόνων που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη κατά τη σύγκρουση νόμων και δικαιοδοσίας.

Ο Κανονισμός θα εφαρμόζεται στις συμβατικές ενοχές αστικού και εμπορικού δικαίου στις περιπτώσεις που υπάρχει σύγκρουση νόμων, όπως σε συμβάσεις καταναλωτών, μεταφοράς, ασφαλιστικές και ατομικές συμβάσεις εργασίας ενώ από το πλαίσιο εφαρμογής του εξαιρούνται κυρίως οικογενειακά, φορολογικά, τελωνειακά και διοικητικά ζητήματα. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα των συμβαλλομένων κρατών να διατυπώνουν επιφυλάξεις ή να θεσπίζουν νέους κανόνες σύγκρουσης είτε μετά από διαδικασία ανακοίνωσης είτε για την περιορισμένη χρονική διάρκεια της σύμβασης.

Βασικό σημείο διαφωνίας του Κανονισμού υπήρξε το άρθρο 5 σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο σε συμβάσεις καταναλωτών. Η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη, βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου, ενώ σε περίπτωση μη επιλογής εφαρμόζεται το δίκαιο του τόπου κατοικίας του καταναλωτή.

"Η πρόταση της Επιτροπής να ισχύει μόνο το δίκαιο της χώρας καταγωγής του πελάτη υπό το πρόσχημα ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών αποτελούσε δικαστικό μονόδρομο. Θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους των προϊόντων και ελάττωση της διασυνοριακής προσφοράς τους, αφού οι επιχειρήσεις με διασυνοριακές δραστηριότητες θα ήταν υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψη στις συμβάσεις τους 27 και πλέον παραλλαγές δικαίου που ισχύουν στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Το επιπλέον κόστος θα επιβάρυνε τον καταναλωτή, ο οποίος θα υπέκειτο υποχρεωτικά στο δίκαιο της χώρας του. Με την ψηφισθείσα τροπολογία που αναμένεται να εγκριθεί και από το Συμβούλιο, καταναλωτές και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εξαρχής το δίκαιο που εξυπηρετεί τα δικαιώματα της σύμβασής τους", δήλωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

20/11/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε με τους συναδέλφους της, μέλη του ΕΛΚ, τη συμβιβαστική λύση για την απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών αυτοκινήτων σύμφωνα με την πρόταση του Γερμανού ευρωβουλευτού Klaus-Heiner Lehne (CDU - CSU).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ ψήφισε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τη γνωμοδότηση για την πρόταση Οδηγίας για τη νομική προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων, με την οποία τροποποιείται η Οδηγία 98/71/ΕΚ. Η γνωμοδότηση θέτει όρους στην απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών αλλά ενισχύει και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου συμμετείχε στις διεργασίες εξεύρεσης συμβιβαστικών τροπολογιών υπό τον κ. Lehne, οι οποίες οδήγησαν στην αποδοχή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου από την ισχύ της νέας τροποποιημένης Οδηγίας για την πλήρη ελεύθερη απομίμηση όλων των σημαντικών ανταλλακτικών των οχημάτων, αφού καταβληθεί η αποζημίωση στους κατόχους των σχεδίων. Η συμβιβαστική τροπολογία αποφασίσθηκε με απόλυτη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων γιατί, κατά γενική ομολογία, η πενταετία αποτελεί αρκετό χρονικό διάστημα προσαρμογής των κατασκευαστών και των χωρών στις οποίες ισχύει η απόλυτη προστασία των σχεδίων.

Η πρόταση Οδηγίας για τη νομική προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο από την Ολομέλεια του ΕΚ αφού εν τω μεταξύ εξασφαλιστεί η κοινή θέση του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ απηύθυναν έκκληση στο Συμβούλιο να δεχθεί τη συμβιβαστική λύση της πενταετούς προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΕΚ.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, θα μειώσει τις τιμές των ανταλλακτικών και των επισκευών των αυτοκινήτων και θα οδηγήσει σε ευνοϊκές για τους καταναλωτές προσφορές των ασφαλιστικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η αναπαραγωγή προστατευόμενων σχεδίων ανταλλακτικών που προορίζονται για επισκευές οχημάτων από τρίτους, μετά από αποζημίωση του δικαιούχου και μετά την παρέλευση πενταετίας από την πρώτη κυκλοφορία.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΙΜΗΝΊΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18/11/2007: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, σχολιάζοντας την ομόφωνη έγκριση στη ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο του Κανονισμού Τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ, υπογράμμισε τη σημασία της έγκρισης νομικής βάσης για την ομοιόμορφη συλλογή στοιχείων που θα δίνουν ανά τρίμηνο επικαιροποιημένη την εικόνα της αγοράς εργασίας σε όλο την έκταση της ΕΕ. Οι στατιστικές αυτές θα συμβάλλουν στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων και αποφάσεων για την αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων και την ενίσχυση της κινητικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. "Είναι αξιοσημείωτο - τόνισε η ευρωβουλευτής - ότι με την ισχύ του Κανονισμού θα υλοποιηθεί και ένας από τους στόχους του κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη PROGRESS, από το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για την καταγραφή των κενών της αγοράς εργασίας ώστε να προβληφθούν οι δυνατότητες απασχόλησης εργαζομένων κάθε επιπέδου κατάρτισης σε όλο το πλάτος της Ένωσης."

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για την αντικατάσταση της συμφωνίας κυρίων που ισχύει από το 2003 και της ισχύουσας μεθόδου επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας με Κανονισμό, εγκρίνοντας έτσι την απαραίτητη για το εγχείρημα νομική βάση.

Ο Κανονισμός προβλέπει τη συλλογή τριμηνιαίων στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον τομέα αυτό. Οι στατιστικές αυτές περιλαμβάνονται στη δέσμη των κύριων ευρωπαϊκών οικονομικών δεικτών που είναι απαραίτητοι για την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν της αγοράς εργασίας της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της ΟΝΕ. Ενισχύεται έτσι η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης όσον αφόρα τη ζήτηση εργατικού δυναμικού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Σε εθνικό επίπεδο, η συλλογή των στοιχείων συμβάλλει στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της αγοράς εργασίας καθώς επίσης και στη στήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον τομέα των πολιτικών απασχόλησης. Σε κοινοτικό επίπεδο, η άμεση και ομοιόμορφη εφαρμογή του Κανονισμού θα βοηθήσει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεων για κινητικότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
15/11/2007: Συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ έκθεση η οποία σχολιάζει δύο Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την κοινωνική συνοχή και τον απολογισμό της κοινωνικής πραγματικότητας στην ΕΕ. Η έκθεση περιλαμβάνει όλους τους άξονες δράσεων της Ανοιχτής Μεθόδου Συντονισμού στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, οι οποίοι περιέχονται και στα σχετικά Εθνικά Σχέδια Δράσης.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρεμβαίνοντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι ο απολογισμός της κοινωνικής πραγματικότητας στον οποίο πρόκειται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να δίνει κατευθύνσεις στα Κράτη Μέλη και να λαμβάνει υπόψη ότι η σημερινή Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνική συνοχή και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

" Η οικογένεια-συνέχισε η ευρωβουλευτής-εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από τα Κράτη Μέλη παρόλο που αποτελεί τη βάση της κοινωνίας. Η φτώχεια των οικογενειών, ιδιαίτερα των
μονογονεϊκών και των πολυτέκνων, αυξάνεται λόγο έλλειψης όχι μόνο εισοδήματος αλλά κυρίως κοινωνικής υποστήριξης και ίσης μεταχείρισης στον φορολογικό τομέα. Οι συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά. Η παιδική φτώχεια στην οποία αναφέρεται η έκθεση εντείνει την άνιση πρόσβασή τους στους πόρους και στις ευκαιρίες. Η παιδική φτώχεια περιορίζει τόσο την προσωπική εξέλιξη των παιδιών όσο και τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επανέλαβε ενώπιον της Ολομέλειας, την πρότασή της να αποφασιστεί ελάχιστο εισόδημα για κάθε παιδί που γεννιέται στην ΕΕ, ανάλογο με το ακαθάριστο ανά κεφαλήν εισόδημα του κράτους στο οποίο διαβιώνει ώστε να εξασφαλίζεται η ανατροφή του.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στην αξιολόγηση οικονομικών δεικτών, αλλά να απευθύνεται και στα μη ενεργά άτομα καθώς και σε αυτά που προσφέρουν άτυπες υπηρεσίες εντός της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη για παροχή συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους παρόχους άτυπης οικογενειακής εργασίας και στην αναγνώριση των προσόντων που αποκτήθηκαν στα πλαίσια της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων.

"Η διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης απαιτεί την προώθηση της αλληλοεξυπηρέτησης μεταξύ των γενεών και την αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών των ηλικιωμένων ατόμων και τη διάδοσή αυτών στις νεότερες γενιές. Η επένδυση σε συστήματα εθελοντισμού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων ατόμων σε τέτοιες δραστηριότητες συμβάλει ουσιαστικά στο να μην περιθωριοποιούνται ή να γίνονται θύματα κοινωνικού αποκλεισμού" δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
15/11/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, διαπιστώνοντας ότι μεταξύ των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στην ΕΕ, υπάρχει και ένας αριθμός ανηλίκων, των οποίων η περαιτέρω διαβίωση και εκπαίδευση στο ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι εξασφαλισμένη και βασισμένη σε κοινά πρότυπα, υπέβαλε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής την εξής ερώτηση: ''Στo πλαίσιo της μελλοντικής στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι δυνατό να σχεδιαστεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παράνομα εισερχομένων στην Ευρώπη ανηλίκων, βασισμένη στο σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων των Κρατών Μελών;"

Απαντώντας στην ευρωβουλευτή κατά την ολομέλεια στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, κ. Φρ. Φρατίνι, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει νομική βάση στις συνθήκες για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ. Ο Επίτροπος ωστόσο υπογράμμισε ότι όλα τα Κράτη Μέλη έχουν υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, βάση των οποίων εξασφαλίζονται οι ελάχιστες κοινές προδιαγραφές για την προστασία όλων γενικά των μεταναστών. Βάση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να τους εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πόρους για επιβίωση. "Τα παιδιά, όμως, λόγω του χαρακτηρισμού τους ως παρανόμων δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε σχολεία και στερούνται τις ευκαιρίες για το ξεκίνημα στη ζωή τους", παραδέχτηκε ο Επίτροπος Φρατίνι και υπογράμμισε ότι η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού προβλέπει την υποχρέωση των κρατών υποδοχής να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη στις αποφάσεις τους τα συμφέροντα των παιδιών.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δύο εκκρεμούσες προτάσεις οδηγιών με πρώτη εκείνη περί επαναπατρισμού. Στην οδηγία αυτή προβλέπεται ότι, όταν τα Κράτη Μέλη υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από τα διεθνή θεμελιώδη δικαιώματα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εκπαίδευση ή το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών, δεν θα πρέπει να εκδίδουν αποφάσεις απέλασης. Η δεύτερη εκκρεμούσα οδηγία αναφέρεται στις κυρώσεις εις βάρος εργοδοτών που χρησιμοποιούν παράνομα εισερχομένους στο έδαφος της ΕΕ. "Η μαύρη εργασία όταν αγγίζει ευαίσθητες κατηγορίες πρέπει να θεωρείται ως η σοβαρότατη περίπτωση παραβατικότητας και οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες", δήλωσε ο Επίτροπος Φρατίνι σε πρόσθετη παρέμβαση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία αναφέρθηκε στις σημερινές δυσκολίες εφαρμογής των διεθνών υποχρεώσεων καθώς τα γειτονικά κράτη της ΕΕ, από όπου διέρχονται οι παράνομα εισερχόμενοι, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ως προς τη συμπεριφορά προς ανήλικους, η ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι το πρόβλημα περιπλέκεται όταν τα παιδιά εμπλέκονται σε παράνομη εργασιακή σχέση και ανέφερε το παράδειγμα δουλεμπόρου 14 ετών, ο οποίος συνελήφθη στη Χίο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟY ΣΕ ΕΚΔHΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝOΣΟ ALZHEIMER

07/11/2007: Προσκεκλημένη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των εθνικών οργανώσεων για το Alzheimer, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρευρέθηκε χθες σε συνάντηση εργασίας στο Ευρ. Κοινοβούλιο. Ο κύριος ομιλητής, ο Επίτροπος Απασχόλησης, Vladimir Spidla, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη των πασχόντων από τη νόσο.

Εκτός από τους εκπροσώπους των σχετικών ευρωπαϊκών οργανώσεων, στη συνάντηση συμμετείχαν ευρωβουλευτές, στελέχη των ευρωπαϊκών οργάνων και ερευνητές.

Ο Επίτροπος Spidla ανέλυσε την πολιτική υποστήριξης της Επιτροπής σε κάθε δραστηριότητα, που σχετίζεται με την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων πασχόντων από γεροντικές παθήσεις. Δήλωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη σύνταξη σχετικής Ανακοίνωσης, που θα αναφέρεται στην ιδιαίτερη κατάστασή τους, θα στηρίζει τα δικαιώματά τους και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, καθώς και στη σύνταξη άλλης Ανακοίνωσης για τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, αφού εξέφρασε την υποστήριξή της στο έργο και στις προσπάθειες της οργάνωσης, τόνισε την ανάγκη έγκαιρης πρόληψης και υποστήριξης των ατόμων που δοκιμάζονται από τη νόσο Alzheimer και τις συναφείς διαταραχές.Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας και αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των γενεών, ώστε να αποφεύγεται ο κοινωνικός αποκλεισμός των πασχόντων από την ασθένεια.«Είναι σαφές ότι, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που προκαλείται σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Γι΄αυτό απαιτείται στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου με μέτρα πανευρωπαϊκής εμβέλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας των ελληνικών συλλόγων για τη νόσο Alzheimer και ενημερώθηκε για τις αξιόλογες δραστηριότητές τους από την Πρόεδρο της Εταιρείας, Δρ. Παρασκευή Σακκά.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ήδη 150.000 ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer και Συναφείς Διαταραχές, ενώ το 2006 ο αριθμός τους στην Ευρώπη πλησίαζε τα 5,5 εκατομμύρια.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ". ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

30/10/2007: "Το Συμβούλιο δεν έχει λάβει κάποια σχετική πρόταση της Επιτροπής για την εκπόνηση μιας κοινής πολιτικής στήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης πολιτών με ειδικές ανάγκες, όπως και της ένταξής τους στην κοινωνία. Ως γνωστόν το Συμβούλιο μπορεί να ασκήσει τη νομοθετική του ιδιότητα πάνω στη βάση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία ζητούσε πληροφορίες για την ύπαρξη ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε το Συμβούλιο, εάν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο λήψης κοινής απόφασης με στόχο τη θέσπιση ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη στήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και ενσωμάτωση των πολιτών με ειδικές ανάγκες.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο ανέφερε ότι σύμφωνα με την οδηγία 2000/ 78 / EC δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης, το οποίο αποκλείει τη διακριτική μεταχείριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ολοκληρώνοντας την απάντησή του το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι μετά από συναπόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το τρέχον έτος έχει ανακηρυχθεί σε Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι η κατάργηση διακρίσεων στην απασχόληση δεν αποτελεί επαρκή τρόπο αντιμετώπισης της οποιασδήποτε αναπηρίας και υπογράμμισε ότι η άμεση αξιοποίηση των ατόμων αυτών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, λαμβανομένης υπόψιν της έντονης δημογραφικής κάμψης, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωβουλευτής χαιρέτισε επίσης το πρόγραμμα για την υγεία με χρήση των νέων τεχνολογιών και τόνισε τη σημασία της χρήσης αυτών των τεχνολογιών για την έγκαιρη πρόληψη, την καλύτερη αντιμετώπιση και την κατάργηση διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το Συμβούλιο συμπλήρωσε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ότι η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Επίσης στο πλαίσιο του Έτους Ίσων Ευκαιριών, θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα, διάσκεψη αφιερωμένη στις δυσκολίες, στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια εξασφάλισης πολιτικών δεσμεύσεων από τα Κράτη Μέλη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος.