ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

29/01/2009: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκού δείκτη γλωσσικών γνώσεων για πέντε επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά) χωρίς να δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των γνώσεων των κλασικών γλωσσών (λατινικών και αρχαίων ελληνικών), καθώς - όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την Πολυγλωσσία Επίτροπος, κ. L. Orban, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου - ο ευρωπαϊκός δείκτης αφορά μόνο τις ζωντανές γλώσσες.

Ωστόσο, σε παλαιότερη απάντησή της (Η-0696/06), η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι περισσότερα από 10 σχέδια στο πεδίο της γλωσσολογίας και της ιστορίας είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο (2002-2006). Ακόμη, τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου και πρόσφατα στοιχεία από πολλά κράτη μέλη αναφέρουν αύξηση του ποσοστού των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν κλασικές γλώσσες και δείχνουν ενδιαφέρον για την αρχαία και μεσαιωνική ιστορία. Στη Νάντη της Γαλλίας, οργανώνεται σε ετήσια βάση πολυήμερο Φεστιβάλ κλασικών γλωσσών από εκπαιδευτικά ιδρύματα και αρμόδιους φορείς. Με βάση τα προαναφερθέντα, η ευρωβουλευτής έθεσε εκ νέου ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή σχετικά με τα μέσα που διατίθενται για την προώθηση των συγκεκριμένων σπουδών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη καινοτομίας στους ανωτέρω τομείς καθώς επίσης και σχετικά με τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων των σχετικών σχολών.

"Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα στο σχεδιασμό προγραμμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος των κρατών μελών και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προβλέψει ενέργειες στον τομέα των σπουδών της ελληνικής και λατινικής φιλολογίας, καθώς και της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας", υπογράμμισε στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος.

Στη συνέχεια, ο κ.Orban τόνισε ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτισμός", υποστηρίζει τρία πεδία δραστηριοτήτων (πολιτιστικές δράσεις, ευρωπαϊκές πολιτιστικές οργανώσεις και δραστηριότητες ανάλυσης και διάδοσης) επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την προώθηση και των κλασικών σπουδών, αν συμπεριληφθούν στις προτάσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης.

Το πρόγραμμα προβλέπει, επίσης, την υποστήριξη της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων (και από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά), που συμβάλλει στην επίτευξη ενός από τους κύριους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας λογοτεχνικών έργων και καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προϊόντων από τη μια ευρωπαϊκή γλώσσα στην άλλη.

Τέλος, η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα των σπουδών της ελληνικής και λατινικής γλώσσας και φιλολογίας καθώς και της ιστορίας, ούτε σχετικά με τα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων στον εν λόγω τομέα.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ;

26/01/2009: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπέβαλε (20/01/2009) ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή ζητώντας ενημέρωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων των υπό ένταξη χωρών.

Ειδικότερα, ερώτησε "σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας και των υποχρεώσεών της για χωρίς προϋποθέσεις δέσμευση στις σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με την παρ. 6 του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, υπό το φώς και της πρόσφατης κλιμάκωσης των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων ενός κράτους μέλους".

Η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής προς την Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναμένεται να δοθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

23/01/2009: Απάντηση του Ευρ. Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου

Πολλά δικαιώματα και διευκολύνσεις για μητέρες και γονείς, δικαιώματα εξαρτημένων μελών (παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων) καθώς και ο συνδυασμός επαγγελματικής ζωής και οικογένειας αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο σε σχέση με τις αμειβόμενες δραστηριότητες ή την αυτοαπασχόληση.

Εντός αυτού του πλαισίου, και δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή απασχόληση δεν έχει αναγνωριστεί από την Ευρ. Ένωση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ερώτησε την Τσέχικη Προεδρία ποια θα είναι η θέση της επί του θέματος κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της.

Κατά την απάντησή του, ο Τσέχος Υπουργός εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να ενεργούν μόνο βάσει νομοθετικών προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής και υπενθύμισε την πρόσφατη πρότασή της για την νέα Οδηγία σχετικά με την εφαρμογή της αρχής για την ίση μεταχείριση των αυτoαποσχολούμενων ανδρών και γυναικών. Εξ άλλου, η αναθεώρηση της Οδηγίας 86/613/ΕΚ, η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων με στόχο την άρση των εμποδίων για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τη θέση των "βοηθών-συζύγων", που κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες και συχνά προσφέρουν εργασία χωρίς να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει ακόμη να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους εντός της οικογένειας. Με την παροχή δικαιωμάτων γονικής άδειας στα άτομα που απασχολούνται εντός των κόλπων της οικογένειας, η πρόταση "επανορθώνει" τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η άτυπη εργασία εντός των οικογενειακών επιχειρήσεων στις ίδιες τις οικογένειες, κυρίως όταν οι βοηθοί-σύζυγοι έχουν παιδιά.

Η Τσέχικη Προεδρία αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμισθες και εξαρτώμενες από τους συζύγους γυναίκες, οι οποίες ζουν κάτω από μια επισφαλή οικονομική κατάσταση όταν συνταξιοδοτούνται, παίρνουν διαζύγιο ή χηρεύουν. Το Συμβούλιο εξέφρασε ήδη το Δεκέμβριο του 2007 τις ανησυχίες του σχετικά με το θέμα υιοθετώντας σειρά Συμπερασμάτων για τη "Γυναίκα και τη Φτώχεια", στα οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στη φτώχεια από τους άνδρες και ότι το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα αυξάνεται με την ηλικία.

"Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο 2008, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα σχετικά με το θέμα "Γυναίκα και Οικονομία: Συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", όπου επανεπιβεβαίωσε τη σημασία των μέτρων που επιτρέπουν στις γυναίκες και στους άνδρες να συνδυάσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ζήτησε τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών μέτρων από τα κράτη μέλη. Η Τσέχικη Προεδρία θα συνεχίσει τις συζητήσεις και θα ενημερώνει το ΕΚ σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο", υπογράμμισε ο κ. Vondra Alexandr.

τηλ: +32 2 28 47447 - φαξ: +32 2 28 49447
e-mail:
marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu.

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

15/01/2009: H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δέχτηκε με ψήφισμά της την Απόφαση του Συμβουλίου, με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη-μέλη να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρ. Κοινότητας, τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2007) για την εργασία στον τομέα της αλιείας (Σύμβαση αριθ. 188). Εξασφαλίζονται έτσι αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και επαρκής προστασία για τους ευρωπαίους αλιείς, αλλά και προωθείται διεθνώς η καθιέρωση κανόνων που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αλιευτικού τομέα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια ανέφερε ότι η Σύμβαση αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι της εφαρμογής της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας στον τομέα της αλιείας, ο οποίος δεν καλύφθηκε από την Ενοποιημένη Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία. Εκτός από την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της Σύμβασης προβλέπουν τις ώρες εργασίας, την ανάπαυση, την ενδιαίτηση, την κοινωνική και την ιατρική κάλυψη, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση των αλιέων.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθύμισε παλαιότερα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της προστασίας και των γυναικών που ασχολούνται ή διαμένουν σε περιοχές με κύρια απασχόληση την αλιεία. "Η κάλυψη των αναγκών τους τις βοηθά να προσφέρουν στις κοινωνίες τους και να συμβάλλουν σε ένα κοινωνικό πολιτισμό των παράκτιων περιοχών που αξιοποιεί και τα πολιτιστικά στοιχεία της Ευρώπης από τις θάλασσες του Βορρά ως τη Μεσόγειο". Ζήτησε τέλος, να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και την πρόληψη των ατυχημάτων, καθώς και την εξασφάλιση των γηρατειών των ασχολούμενων με την αλιεία.

Σημειώνεται ότι 8 ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση, ενώ τα υπόλοιπα καλούνται να το πράξουν έως το 2012.

ΧΙΟΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

13/01/2009: «Βία στην παιδική ηλικία: Πρόληψη – Αντιμετώπιση (ACT / MMME – Βίας)», είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου και ώρα 09.00 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα ξεκινήσει με την ομιλία της ευρωβουλευτή, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, που αφορά τις «Ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και την καταπολέμηση της βίας». Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των δασκάλων, Μάρκου Σκούφαλου και Γιώργη Αμπαζή, της ιατρού-μικροβιολόγου, Σταυρούλα Πολιτάκη, ενώ θα κλείσει με την εισήγηση του δημοσιογράφου, Θοδωρή Πυλιώτη, με θέμα: «Καθημερινότητα, τηλεοπτική βία και Άτομα με Αναπηρία».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το δεύτερο μέρος της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 12.30, με την ομιλία του Σχολικού Συμβούλου Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, Μιχάλης Τσάκαλος, με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) ως αποτύπωση της κοινωνικής διάκρισης και της διαφοράς». Στη συνέχεια ομιλία θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, ο Ψυχολόγος αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Ηλίας Μάρκος, με θέμα «Η βία του απροσπέλαστου: Μια σύγχρονη ψυχολογική προσέγγιση που αφορά τα εμποδιζόμενα παιδιά απέναντι στο περιβάλλον».

Η ημερίδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, ενώ συνδιοργανωτές είναι επίσης ο Νομαρχιακός Οργανισμός Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Χίου και το Κέντρο Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Χίου.

IΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13/01/2009: Η εφαρμογή της Οδηγίας για την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και εξέλιξη και στις συνθήκες εργασίας βάσει της Οδηγίας 2002/73/ΕΚ δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί από την Ευρ. Επιτροπή. Ενώ τα κράτη μέλη έχουν δώσει τα στοιχεία για την εφαρμογή της Οδηγίας , δεν έχει δημοσιευθεί σχετική Έκθεση με την οποία θα εκτιμηθεί η συμμόρφωση των εθνικών νομοθεσιών και η επίτευξη των στόχων της.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εργάστηκε στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του ΕΚ για την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η Ευρ. Επιτροπή να πιστοποιήσει την ουσιαστική προσφορά της εφαρμογής της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Η πρόληψη διακρίσεων με βάση το φύλο και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν η ποιότητα ζωής και η αποδοτικότητα των κοινωνικών μέτρων για τους εργαζομένους.

Οι γυναίκες συμμετέχουν κατά 28,7% λιγότερο από τους άνδρες στην αγορά εργασίας στην ΕΕ, των οποίων οι αποδοχές είναι κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερες από εκείνες των γυναικών. Στόχο δεν αποτελεί απλά η βελτίωση των ποσοστών αλλά η ευνοϊκή μεταχείριση και ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων της προσωπικής ζωής της γυναίκας.

"Δυσμενής μεταχείριση λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας αποτελεί διάκριση και, βάσει της Οδηγίας, είναι υποχρεωτική η επιστροφή της γυναίκας στην ίδια ή σε ισοδύναμη θέση εργασίας μετά την άδεια. Η κατάργηση της άμεσης ή της έμμεσης διάκρισης και η πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, καθώς και η διασφάλιση της δικαστικής προστασίας και του ελέγχου των εργασιακών συνθηκών αποτελούν παράγοντες για αξιοπρεπή απασχόληση και αύξηση της παραγωγικότητας", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Στην Ελλάδα, η Οδηγία για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ενσωματώθηκε στο Νόμο 3488/2006, διαμορφώνοντας ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλα τα στάδια- από την επαγγελματική εκπαίδευση έως την αμοιβή- και διαχέοντας οριζόντια το στόχο της ισότητας σε όλα τα διοικητικά μέτρα. Τα κρατικά θεσμικά όργανα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις αλλά και να λάβουν θετικά μέτρα εξισορρόπησης των εγγενών διαφορών στην επαγγελματική ζωή ανδρών και γυναικών. Η ελληνική νομοθεσία, μάλιστα, δεν χρησιμοποιεί τη δυνατότητα παρεκκλίσεων από τη γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης και δεν παρέχει μόνο διευρυμένη έννομη προστασία αλλά και κυρώσεις.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ KAI THΣ EΝΩΣΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

12/01/2009: Παρεμβαίνοντας στην ολομέλια του ΕΚ στο Στρασβούργο, η Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ (ΝΔ) τόνισε τη σημασία που έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της συμφωνίας που συνήψαν η Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF). Πρόκειται συγκεκριμένα για την εργασία των ναυτικών, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η οδηγία θα επιτρέψει στους ναυτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης "να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας", επεσήμανε η ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ.

Κατά την άποψη της Ελληνίδας πολιτικού, "οι θάλασσες που βρέχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θάλασσες πολύ σημαντικές για το διεθνές εμπόριο και οι νέοι πρέπει να δουν το μέλλον τους στα θαλάσσια επαγγέλματα και να πλαισιώσουν τη ναυτιλία".

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

09/01/2009: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ορίστηκε από την πολιτική της ομάδα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής θα συνεδριάσει ώστε να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για το ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς η θέση του ΕΚ, όπως διατυπώθηκε κατά την ψήφιση της σχετικής Έκθεσης στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο, δεν συνάδει με την Κοινή Θέση που πρότεινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όσον αφορά το δικαίωμα στη ρήτρα αυτοεξαίρεσης και τον ορισμό του χρόνου ετοιμότητας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου κατά την προετοιμασία της σχετικής Έκθεσης, καθώς ο χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα τους εργαζομένους της ΕΕ. Εκτός από την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς των, η ευρωπαϊκή ρύθμιση εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό και θέτει βάσεις για ανάπτυξη και παραγωγή ποιότητας και καινοτομίας.

Επιτροπή Συνδιαλλαγής:

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου και εκπροσώπους του Ευρ. Κοινοβουλίου και συστήνεται σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων μετά τη δεύτερη ανάγνωση μιας πρότασης. Στόχος της είναι η σύνταξη ενός αποδεκτού και από τα δύο μέρη κειμένου.

Η Ευρ. Επιτροπή συμμετέχει επίσης στις εργασίες της Επιτροπής Συνδιαλλαγής με σκοπό την προώθηση της προσέγγισης των θέσεων του ΕΚ και του Συμβουλίου.

Το κοινό σχέδιο πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί εντός έξι εβδομάδων από το Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο. (Επιτροπή Συνδιαλλαγής).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447,
E-mail: marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;

08/01/2009: Ερώτηση της ευρωβουλευτού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με μηνιαίο περιοδικό της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Social Agenda, τ.18, Οκτώβριος 2008), θέματα επικουρικότητας, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική και οικογενειακή πολιτική και η ελεύθερη εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων εμφανίζονται δυνάμει ρυθμιζόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Επίτροπο, κ. Vl. Spidla.

Η ερώτηση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα των κειμένων στα οποία

  1. θεωρείται δεδομένο ότι οι εργασιακές σχέσεις θα υποστούν αλλαγές,
  2. η οικογένεια δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και η αλλοίωσή της παρουσιάζεται ως οριστική,
  3. αναγγέλλονται νομοθετικές ευρωπαϊκές επεμβάσεις στην εκπαίδευση και
  4. η αποδοχή της Πρότασης Οδηγίας κατά των διακρίσεων προοιωνίζει την επιβολή κατάργησης της δημόσιας χρήσης θρησκευτικών συμβόλων και ενδυματολογικών συνηθειών.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ.

07/01/2009: Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτού.

Σε δύο νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση του νόμιμου δικαιώματος των γυναικών για άδεια μητρότητας, καθώς και για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης των αυτοαπασχολουμένων αναφέρεται η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ευρ. Επιτροπή για τα μέτρα συνδυασμού οικογενειακής ζωής και περιόδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την απόκτηση προσόντων για μελλοντική επαγγελματική δραστηριότητα. Στην ερώτησή της υπογράμμισε το γεγονός, ότι τόσο η περίοδος σπουδών, όσο και η ελεύθερη ενασχόληση με τη φροντίδα της οικογένειας δεν καλύπτονται από το ισχύον πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στους γονείς, ούτε ως προς τις άδειες μητρότητας και ανατροφής, ούτε ως προς τη φροντίδα των παιδιών.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρεται, επίσης, στα αναμενόμενα αποτελέσματα των επίσημων διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για την αναθεώρηση της Οδήγιας 96/34/ΕΚ που αφορά τη γονική άδεια. Ο Επίτροπος Σπίντλα όμως, κατέστησε σαφές στην κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα αφορά τις περιόδους σπουδών και κατάρτισης. Η ευρωβουλευτής δήλωσε την πεποίθησή της ότι η Έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για τα μέτρα συνδυασμού της οικογενειακής ζωής και περιόδου σπουδών στην ΕΕ θα αξιοποιηθεί από τα κράτη μέλη. Είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) καθόρισε ποσοτικούς στόχους για τα ιδρύματα παιδικής μέριμνας (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία). Έως το 2010 πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε κράτος μέλος η παροχή φροντίδας για το 90 % των παιδιών ηλικίας από τριών ετών έως τη σχολική ηλικία και για το 33 % των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Σε πρόσφατη Έκθεσή της (Οκτώβριος 2008), η Ευρ. Επιτροπή αποτιμά τη μέχρι σήμερα επίτευξη των στόχων αυτών. Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους, αναγνωρίζεται ο θετικός αντίκτυπος της ποιοτικής παροχής φροντίδας στα παιδιά ως προς την κοινωνική ένταξη και την υποβοήθηση του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Στον τομέα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλάβει συμπληρωματικό ρόλο και να υποστηρίξει δράσεις για τη δημιουργία επαρκών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών μέσω των κοινοτικών ταμείων, και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας, πρόκειται να προταθούν καινοτόμες μορφές συνδυασμού της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού, τα επιστημονικά αποτελέσματα των ψυχολογικών και παιδιατρικών ερευνών και την απαίτηση για ποιοτική προσφορά στο παιδί, χωρίς να θίγεται η ελευθερία απόφασης των οικογενειών για τον τρόπο συνδυασμού των εργασιακών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.