ΤΟ 48ΩΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

18/03/2009: Άνοιξε επισήμως χθες, 17 Μαρτίου, η διαδικασία συνδιαλλαγής για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ως εντεταλμένο μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Κατά τη συνεδρίαση, εξετάσθηκαν οι μέχρι σήμερα εξελίξεις και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις προς το Συμβούλιο, παρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες ψήφισε κατά τη δεύτερη ανάγνωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση της αυτεξαίρεσης και στον συνυπολογισμό του χρόνου εφημερίας ως χρόνο εργασίας. Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα είναι ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας σε περίπτωση πολλαπλών συμβάσεων.

Ωστόσο, αναμένεται η θέση του Συμβουλίου στη νέα συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής την 1η Απριλίου. Προς το παρόν, η πλειοψηφία των κρατών μελών διάκεινται αρνητικά προς τις προτάσεις που στηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

"Η Ελλάδα μαζί με μία μειοψηφία κρατών-μελών, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της για την ανάγκη κατάργησης της δυνατότητας συνάψεως συμβάσεων για εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μεγαλύτερο των 48 ωρών. Είναι μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία η χρηματοοικονομική κρίση οδηγεί ορισμένα κράτη μέλη στην επιδίωξη του ανταγωνισμού χωρίς όρια, εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Θεωρώ όμως πολύ πλεονεκτική τη θέση μου στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής γνωρίζοντας ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταυτίζεται με τη τοποθέτηση της χώρας μου", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: