ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ

25/03/2009: Έκθεση για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γλωσσική πολυμορφία στη σύγχρονη πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή κοινωνία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Με το ψήφισμά του, το ΕΚ τονίζει ότι η γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επισημαίνει ότι τα προγράμματα εκμάθησης γλωσσών και σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηριχθούν και να προωθηθούν χωρίς επιφυλάξεις.

Σημαντικό σημείο της Έκθεσης, την οποία συνέταξε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Graca Moura, ήταν η αναφορά στη σημασία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών και η σύσταση να επεκταθεί η καθιέρωση δεικτών γλωσσικών γνώσεων και στις κλασσικές γλώσσες, "όχι μόνο επειδή πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μεγάλης πολιτισμικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας, αλλά και επειδή η εκμάθηση αυτών των γλωσσών διευκολύνει τις μαθησιακές εμπειρίες και τονώνει τον στοχασμό για τις γλώσσες".

Η ανωτέρω παράγραφος δυστυχώς δεν εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με επανειλημμένα διαβήματα (παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, γραπτές και προφορικές ερωτήσεις), έχει υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των κλασσικών γλωσσών, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών και βάση επικοινωνίας και άνθισης του ευρωπαϊκού πνεύματος.

"Για τον λόγο αυτόν, οι πολιτικές ενίσχυσης της πολυγλωσσίας πρέπει να συμπεριλάβουν μεθόδους και προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους όλης της Ευρώπης να συμπληρώνουν τις γνώσεις και τη μόρφωσή τους με την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ολομέλεια του ΕΚ δεν έδωσε συνέχεια στην ιδέα αυτή, καθώς υπερψήφισε εναλλακτική πρόταση χωρίς την αναφορά στις κλασσικές γλώσσες, που κατατέθηκε από την ομάδα των σοσιαλιστών, των πρασίνων και των φιλελευθέρων", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

"Ποια είναι άραγε τα κίνητρα της σοσιαλιστικής ομάδας που οδηγούν στην άρνηση της ελληνικής και ρωμαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και πώς δικαιολογούν τη στάση της οι απέχοντες της ψηφοφορίας Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ;" κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: