ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

17/03/2009: Μετανάστες από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ εγκαταλείπουν τα παιδιά τους μόνα και απροστάτευτα για να εγκατασταθούν στη Δυτική Ευρώπη.

Συμφώνα με τη UNICEF και Ρουμανικές ΜΚΟ, το 2008, 350.000 παιδιά είχαν ένα γονέα μετανάστη, ενώ 160.000 είχαν στερηθεί και τους δύο γονείς. Το φαινόμενο πλήττει και χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, όπως κατέδειξε κινηματογραφικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας και της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ κατέθεσε προφορική ερώτηση προς τη Ευρ. Επιτροπή και ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΛΚ για το θέμα, βελτίωσε με τροπολογίες το κείμενο του ψηφίσματος με το οποίο καλούνται, κυρίως τα κράτη μέλη, να λαμβάνουν μέτρα για την ενημέρωση και την υποστήριξη των μεταναστών και των οικογενειών τους.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, χαρακτήρισε υποκριτική την συμπεριφορά των εργοδοτών που αγνοούν την οικογενειακή κατάσταση των οικογενειαρχών μεταναστών εργαζομένων, όταν μάλιστα πρόκειται για πολίτες κρατών μελών στους όποιους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οικογενειακά επιδόματα. Διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι δυνατόν να ρυθμίσουν την κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων των μεταναστών εργαζομένων και να δώσουν τη δυνατότητα συνένωσης των οικογενειών. Ιδιαίτερη όμως μέριμνα είναι αναγκαίο να ληφθεί άμεσα για τα χιλιάδες εγκαταλειμμένα παιδιά, ώστε να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες, να γίνουν χρήσιμοι πολίτες αποφεύγοντας μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία και την ανάπτυξη τους, καθώς και την πιθανότητα κοινωνικής εκτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: