" Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ


13/03/2009: Ο απολογισμός της υλοποίησης των στόχων που έθεσε το Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) για τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας και η ανακοίνωση νέων προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής απετέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Κατά την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των συνοδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών από την αρχή της δημιουργίας της ζωής, ώστε να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για τους γονείς και η χρονική προσαρμογή της εξωοικογενειακής διαπαιδαγώγησης.

"Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις μητέρες να συμμετάσχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, προωθώντας την ανάληψη απαραίτητων δράσεων με ευρωπαϊκή επιδότηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η αποδοχή από τους ίδιους τους γονείς ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία αποτελούν ιδεώδη απασχόληση για τα παιδιά, καθώς οι λύσεις ανάγκης έχουν αρνητικά αποτελέσματα", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου υπογράμμισε ότι η ποιότητα είναι αλληλένδετη με το κόστος. Στις περισσότερες χώρες, η ποιότητα συνδέεται με ιδιωτικά ιδρύματα και συνεπάγεται υψηλό κόστος, ενώ τα δημόσια ιδρύματα έχουν, μεν, μικρότερο κόστος, αλλά δεν είναι πάντα ποιοτικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση του προσωπικού της προσχολικής αγωγής και των ευκαιριών μάθησης ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των γονέων.

"Η ελληνική Πολιτεία προσφέρει υψηλή κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων. Η Νέα Δημοκρατία καθιέρωσε τη δωρεάν διετή υποχρεωτική προσχολική φοίτηση που καλύπτει τους στόχους της απόφασης της Βαρκελώνης", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: