ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ;

05/03/2009: Τον σημαντικό ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια Έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και το 6% της συνολικής απασχόλησης. Με διαφορετικές ονομασίες στις διάφορες χώρες της ΕΕ - «οικονομία της αλληλεγγύης», «τρίτος τομέας» ή «τρίτο σύστημα» - συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Παρέχει ένα συλλογικό επιχειρηματικό υπόδειγμα που συντελεί σε μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερες οργανωτικές και νομικές μορφές επιχειρηματικότητας (συνεταιρισμούς, ταμεία ασφάλισης, ενώσεις και ιδρύματα, και άλλους τύπους οργανωμένης κοινωνικής οικονομικής δράσης ανά χώρα).

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, υπογράμμισε τη σημασία κάλυψης των κοινωνικών αναγκών και της προώθησης κοινωνικών στόχων μέσω της εφαρμογής αρχών αλληλεγγύης και υπευθυνότητας με σύγκλιση του ατομικού και του κοινού συμφέροντος.

"Η κοινωνική οικονομία, εκφρασμένη σε μορφές υγιούς επιχειρηματικότητας με χρηστή διοίκηση και ορθή διακυβέρνηση, δίνει καινοτόμες απαντήσεις στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Αποτελεί λύση σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και προσφέρει υπηρεσίες σε καίριες ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών με πρώτες τις υπηρεσίες παροχής φροντίδας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας γίνονται εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού εφ' όσον λειτουργούν άψογα και εντάσσονται σε ένα συνολικό τακτικό σχέδιο ανάπτυξης που αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά και στηρίζει την κοινωνική συνοχή", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: