"Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ": EΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ Κ. ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

11/03/2009: Mε πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ρ. Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πραγματοποιήθηκαν χθες με μεγάλη επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τα εγκαίνια της Έκθεσης της καλλιτέχνιδος, κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου, με τίτλο "Η αρπαγή της Ευρώπης", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.


Η Έκθεση αποτελείται από 21 μαρμάρινα εκθέματα και σχέδια, τα οποία, κάνοντας αναγωγή στα βάθη της προϊστορίας, παρουσιάζουν τo μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με τη συμμέτοχη Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπων των διπλωματικών αντιπροσωπειών και των ευρωπαϊκών οργάνων. Κατά την εναρκτήρια τελετή, διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχάρη την καλλιτέχνη τονίζοντας το συμβολικό χαρακτήρα των έργων, μέσω των οποίων οι "Ευρωπαίοι ανιχνεύουν τις καταβολές της πολιτιστικής τους ταυτότητας".

Η Ρόδη Κράτσα εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο της καλλιτέχνιδος και την προσήλωσή της στα ευρωπαϊκή ιδεώδη, η οποία έχει εκλεγεί Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης (1989-1990) όντας πλέον επίλεκτο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης και βραβευμένη από τις πόλεις του Στρασβούργου, των Παρισίων (1990) και των Αθηνών (1994) με το Μετάλλιο της πόλεως.

"Μια Έκθεση σύγχρονης τέχνης για έναν πανάρχαιο μύθο στο ΕΚ υπογραμμίζει το αισιόδοξο μήνυμα που η αρχαία ελληνική παράδοση δίνει διαχρονικά σε κάθε έκφανση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η προοπτική σταθερής και ανοδικής πορείας της ΕΕ, που έχει στο κέντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο, δίνει τη δύναμη για το ξεπέρασμα κάθε κρίσης και την πορεία προς νέες κατακτήσεις. Το ΕΚ, εκτός από το θεσμικό του ρόλο, δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες να επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας επικοινωνίας ήταν η παρουσίαση των γλυπτών της κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου, η οποία κυριολεκτικά ενθουσίασε", τόνισε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.






Η Έκθεση θα παραμείνει στους χώρους του ΕΚ (κτίριο L.Weiss, Galerie Sud, 1ος όροφος) έως τις 12 Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: