ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου (ευρωβουλευτής της ΝΔ), Jan Figel (Επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία)

06/03/2009: Η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων ( Junior Associations for the Development of Europe - JADE ) φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και του Κύκλου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΛΚ.

Το θέμα της συνεδρίας ήταν "Καινοτομία και δημιουργικότητα στην επιχειρηματική εκπαίδευση των νέων στον 21ο αιώνα".

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Επίτροπος J. Figel, αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας, τόνισε τη σημασία της διατομεακής αντίληψης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία, με συνέργεια όλων των φορέων και της κοινωνίας αλλά και των ιδίων των νέων εκπαιδευόμενων, οδηγεί σε ποιοτικά αποτελέσματα. Τα κράτη μέλη συντονίζονται για να επιτύχουν κοινούς στόχους στη μόρφωση των νέων και για να τους δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προσόντα τους στην ενεργό ζωή με δημιουργικότητα και αυτονομία. Νέα προγράμματα Erasmus θα στοχεύουν στις ανταλλαγές νέων επιχειρηματιών φοιτητών.

"Σε μια περίοδο δυσκολιών, όπως η κρίση που διανύουμε, πρέπει να ενθαρρυνθεί η νεανική πρωτοβουλία και η ανάληψη καινοτόμων δράσεων που θα προάγουν την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα", δήλωσε ο Επίτροπος.

Στην εισήγησή της, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε τη σημασία της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για την προώθηση της απασχολησιμότητας των νέων. Ιδιαίτερα φέτος, το 2009, που έχει κηρυχθεί το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, ώστε να μειωθεί το υψηλό ποσοστό απαισιοδοξίας και ανασφάλειας των νέων που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο της εισόδου από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Η πρώτη συνεδρία περιλάμβανε δύο στρογγυλές τράπεζες με θέματα "Οφέλη συνεργασίας πανεπιστημίων και επιχειρήσεων" και "Νεανικές επιχειρήσεις προάγουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα".

"Η επιχειρηματικότητα βοηθά τους νέους να γίνουν πιο δημιουργικοί, να ενεργούν με κοινωνική ευθύνη και να αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση σε όλες τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να συνεργάζονται στενά προκειμένου να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα, η κινητικότητα και η επαγγελματική κατάρτιση των νέων" ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Μια δυναμική ομάδα ελλήνων νέων - κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου - εκπροσώπησε την Ομοσπονδία ελληνικών επιχειρήσεων και παρουσίασε πρόγραμμα που εκτέλεσαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Σε συνομιλία τους με την Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εξέφρασαν τη λύπη τους για το ότι οι πανεπιστημιακοί φορείς δεν επιτρέπουν την επίσημη παρουσία και συνεργασία για την ανάπτυξη σχέσεων των σχολών τους με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: