ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

17/07/2007: "Η συλλογική αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου παραποιεί την αλήθεια (άνω των 35.000 υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά το 2004) και στοχεύει στην απόκρυψη της ολιγωρίας έγκαιρης ενσωμάτωσης της οδηγίας 99 / 70 ΕΚ και του αντεργατικού Π.Δ. 81/2003 για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αυτό δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης στο ΕΚ, Αναφορών συμβασιούχων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους χρονολογούνται από το 2002 και το 2003.

Ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής αναγνώρισε ότι η Οδηγία 99 / 70 δεν επιβάλλει την μετατροπή των διαδοχικών συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι διατάξεις του π.δ. 164 / 2004 περιλαμβάνουν μεταβατικές διατάξεις για προηγούμενες καταχρηστικές συμβάσεις και πραγματικό μέτρο τιμωρίας της καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου από εργοδότη του Δημοσίου Τομέα και πλήρη αποζημίωση του εργαζομένου, ίση με το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος αορίστου χρόνου. Επιπλέον διασφαλίζονται οι αρχές της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε δύο φορές (2006, 2007) σύννομη την εφαρμογή του π.δ. με την Κοινοτική Οδηγία (Αποφάσεις ΔΕΚ C - 180/04 και C-53/04).

Στο δημόσιο τομέα οι θέσεις πρέπει να είναι οργανικές και να αντιστοιχούν στις ανάγκες, ενώ οι υποψήφιοι για την κατάληψή τους συμμετέχουν σε διαγωνισμό μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.). Το ΑΣΕΠ έχει αυξημένες συνταγματικές εγγυήσεις και λειτουργική ανεξαρτησία.

"Κάθε μετατροπή συμβάσεων στο δημόσιο τομέα σε αορίστου χρόνου, χωρίς διαγωνισμό, είναι συνεπώς αντίθετη με τις αρχές της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης. Σε όλες τις υπό εξέταση αναφορές η Κομισιόν έχει επανειλημμένως απαντήσει ότι δεν συντρέχουν λόγοι επέμβασης της", κατέληξε η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: