Η Στρατηγική οφείλει να στηρίζεται στη θεώρηση του παιδιού όχι ως θύματος αλλά ως ανεξάρτητης προσωπικότητας με δικαιώματα και υποχρεώσεις που, κατά το μέτρο της ωρίμανσής της, συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων.
Η ομαλή ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί τη στοργή και τη φροντίδα της οικογένειας αλλά και την εξασφάλιση της ικανοποίησης των υλικών και πνευματικών αναγκών σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον.
Η προστασία των μητέρων αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους από το προγεννητικό στάδιο και καθ΄ όλη την περίοδο της ανάπτυξής τους. Ο συνδυασμός της επαγγελματικής ζωής των γονέων με τις οικογενειακές φροντίδες αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και συμβάλλει στη δημιουργία πολύτιμου κεφαλαίου και επένδυσης για την κοινωνία του μέλλοντος.
"Καθώς τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου, η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προώθηση της μόρφωσης και η ευαισθητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος συμβάλλουν στον τερματισμό του κύκλου της βίας και στην κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσής τους. Εντός της ΕΕ, διευκρίνισε η ευρωβουλευτής, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δίωξη της παιδοφιλίας και παιδοπορνογραφίας καθώς και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών."
Πρόσφατη αξιολόγηση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής (Νοέμβριος 2007) αποδεικνύει ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν προσαρμόσει την εθνική τους νομοθεσία στην απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου (2003). Το 3ο πρόγραμμα DAPNHE (Ιούνιος 2007) για την καταπολέμηση της βίας εναντίον γυναικών, παιδιών και νέων χρηματοδοτεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και προωθεί την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Ο ορισμός Διαμεσολαβητών από όλα τα κράτη μέλη και η διασύνδεσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών στην Ευρώπη.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ανεφέρε, τέλος, ότι οι ευρωπαϊκές δράσεις, συνδυασμένες με την πολιτική βούληση των κρατών μελών και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας και απάντηση στις επείγουσες ανάγκες προστασίας των παιδιών, οι οποίες χρειάζεται συστηματικά να καλύπτονται με οριζόντιο σχεδιασμό σε όλες τις πολιτικές. Παρά την αύξηση των κινδύνων, η ελληνική νομοθεσία και οι συντονισμένες ενέργειες των οργάνων της πολιτείας αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας. Η προσπάθεια πρέπει βέβαια να ενταθεί κυρίως για τα παιδιά των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου