Έρευνα - Καινοτομία - Ανταγωνιστικότητα

26/01/2006: Ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ στις 24 Ιανουαρίου, όλες οι τροπολογίες της κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, που σχετίζονταν με τις παρακάτω εκθέσεις :
  • Πρόταση για την Θέσπιση προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία και
  • Πρόταση για το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Η Στρατηγική της Λισαβόνας του 2000 έθεσε ως στόχο να καταστεί η Ευρώπη παγκοσμίως η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία που βασίζεται στη γνώση. Μία από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων γυναικών προκειμένου να φτάσουν στο 60% έως το 2010. Παρόλο που έχει βελτιωθεί η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση- ο αριθμός πτυχιούχων γυναικών είναι μάλιστα υψηλότερος εκείνου των πτυχιούχων ανδρών- και στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στον επιστημονικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της έρευνας και της καινοτομίας εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται από γυναίκες. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο 16% των βιομηχανικών ερευνητών είναι γυναίκες στην Ευρώπη των 25, ενώ στο δημόσιο τομέα - πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα- το ποσοστό ερευνητριών ανέρχεται περίπου στο 30%.

Με βάση τα ανωτέρω, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι ψηφισθείσες τροπολογίες της κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και του δυναμικού των γυναικών στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των τεχνολογιών, την αναβάθμιση του επιπέδου κατάρτισης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών καθώς και τη δημιουργία δυνατοτήτων μικροχρηματοδότησης για ευέλικτες μορφές οικογενειακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υπό τη διαχείριση γυναικών.

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε επίσης πως η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και η τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή στα δύο παραπάνω προγράμματα θα είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς αποκλεισμούς.
Η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε ότι η προσέλκυση των νέων γενεών και των γυναικών σε σταδιοδρομίες που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία έχουν ουσιώδη σημασία για την οικονομική και κοινωνική συνοχή του Ευρωπαϊκού μοντέλου και την θέσπιση ενός ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Τέλος, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβερνήσεως, που κινούνται στο ίδιο πνεύμα, καθώς, όπως υπογράμμισε σε χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός, «προωθείται η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά , γεγονός που συμβάλλει όχι μόνο στη δημιουργία μιας κοινωνίας που προοδεύει χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς αλλά και στην ενίσχυση μιας οικονομίας ανταγωνιστικής στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: