Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

07/09/2006: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής:

"Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού", που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2006.

Kύριος ομιλητής της συνεδρίασης, την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNICE, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των Μη Κυβερνητικών οικογενειακών Οργανώσεων, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, κ. Franco Frattini.

Παρουσιάζοντας την Ανακοίνωση, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση και συνολική στρατηγική για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ. Καλύπτεται, έτσι, ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, όπως το αστικό και ποινικό δίκαιο, η εργασία, η παιδεία και η υγεία, αλλά και η αναπτυξιακή συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Με αυτή την πρωτοβουλία τα παιδιά αποκτούν οντότητα και αντιμετωπίζονται ως πολίτες στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες. Τους δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τις αποφάσεις που τα αφορούν.

Σχολιάζοντας το κείμενο, ο Επίτροπος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής δεν είναι να παρουσιάσει νέες νομοθεσίες,αλλά να αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες και να καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που θα διαπερνούν όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η διαφάνεια και η διαβούλευση με τα παιδιά ως μέθοδος εργασίας της Επιτροπής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικός είναι και ο ρόλος που αναμένεται να παίξει ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Συντονιστής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έργο του οποίου θα είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των δεκατεσσάρων αρμοδίων Διευθύνσεων της Ευρ. Επιτροπής και η διοργάνωση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο κ. Frattini επεσήμανε ότι στο Ευρ. Φόρουμ θα ανταλλάσσουν απόψεις δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των κρατών μελών, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και παιδιά. Θα έχει επίσης καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών πολιτικών βασισμένων στις ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το στάδιο εφαρμογής συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία των παιδιών, όπως την εφαρμογή Ευρωπαϊκών Τηλεφωνικών Γραμμών για Άμεση Βοήθεια οι οποίες θα λειτουργήσουν από τα τέλη του 2006, τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, ειδικά σχεδιασμένης για παιδιά, την υποστήριξη των τραπεζών στην καταπολέμηση χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορά πορνογραφικού υλικού με ανάλογη αξιοποίηση των δράσεων του Προγράμματος "Δάφνη" και την προώθηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) για την καταπολέμηση εγκλημάτων κατά των παιδιών. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στο 2007 η Επιτροπή θα παρουσιάσει και νέα Ανακοίνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας των παιδιών τρίτων χωρών στα πλαίσια της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μέσα από το θεσμό της οικογένειας, ο Επίτροπος ανέφερε ότι παρόλο που η οικογένεια είναι εθνική αρμοδιότητα η Επιτροπή σκοπεύει να ενθαρρύνει με κατάλληλα μέτρα την οικογενειακή συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το κόμμα παιδοφιλίας που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ολλανδία απάντησε ότι η Επιτροπή και η Ολλανδική Κυβέρνηση θα παρακολουθούν στενά ενδεχόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για αποτροπή τους.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ικανοποιημένη από τη παρουσίαση και συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο δήλωσε ότι "η νέα Στρατηγική για τα Παιδιά πρέπει να διευκολύνει την υιοθέτηση σε εθνικό επίπεδο μιας δυναμικής πολιτικής, όπου τα συμφέροντα των παιδιών θα είναι κύριο κριτήριο κάθε δράσης και θα ευνοεί την ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή των παιδιών στην οικογένεια και την κοινωνία". Επανέλαβε τέλος την επισήμανση του Επιτρόπου για τη σημασία του ρόλου του Συνηγόρου για τα Παιδιά και την ανάγκη παρουσίας του θεσμού σε όλα τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: