Τα μέτρα που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η απόφαση πλαίσιο για την Καταπολέμηση της Σωματεμπορίας (2002/6299 JAI 19/7/2002) δεν έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει όχι μόνο σε εξάλειψη αλλά ούτε καν σε μείωση του φαινομένου. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις τα θύματα εμπορίας ανέρχονται ετησίως μεταξύ 500 έως 800.000 άτομα, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και το 50% παιδιά. Η τραγικότερη όμως διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές για την καταγραφή της κατάστασης στην Ευρώπη των 25 και τις γειτονικές χώρες.
Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου στη σύνταξη έκθεσης πρωτοβουλίας η οποία πρόκειται να ψηφιστεί στην προσεχή Ολομέλεια στο Στρασβούργο (16-19/1/2006).
Στο τελικό κείμενο της έκθεσης συμπεριλήφθηκαν και οι τροπολογίες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που αφορούσαν στα ακόλουθα θέματα:
- ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, του κοινού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων για το πρόβλημα της σωματεμπορίας και κατάλληλη κατάρτιση των αρμοδίων φορέων.
- εύκολη πρόσβαση των θυμάτων σωματεμπορίας σε ιατρική περίθαλψη, κατάλληλη ψυχολογική και νομική βοήθεια.
- ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Europol και των ανάλογων αρχών σε διεθνές επίπεδο που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών για τα εγκληματικά δίκτυα, τα δρομολόγια της σωματεμπορίας, την ταυτότητα των σωματέμπορων, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές οι ποινικές διώξεις.
- υιοθέτηση αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε εγκλήματα σωματεμπορίας.
Σε άλλα σημεία της έκθεσης καλούνται τα κράτη μέλη να διοργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απευθυνόμενες σε ευάλωτες ομάδες προσώπων στους τόπους υποδοχής, αλλά κυρίως, μέσω των διπλωματικών αποστολών, στους τόπους καταγωγής τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα μέτρα που είναι απαραίτητο να ληφθούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο2006, ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα σωματεμπορίας και εξαναγκαστικής πορνείας.
Η καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Σωματεμπορίας των Γυναικών και των Παιδιών" και η χρήση διεθνούς διακριτικού σήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προτείνεται από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ως μέσο που θα βοηθήσει στην ανάδειξη του σοβαρού αυτού κοινωνικού και πολιτιστικού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου