ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ - 2008

04/09/2008: H πρόοδος στην εξασφάλιση της ισότητας γυναικών και ανδρών το 2008 εκτιμήθηκε με Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής και έδωσε την ευκαιρία για σύνταξη σχετικής Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 50 χρόνια μετά την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στις Συνθήκες της ΕΕ.

H ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πτυχές των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας γυναικών εντάσσονται στον νέο κύκλο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

H ανάπτυξη της προσφοράς και της ποιότητας των υπηρεσιών που επιτρέπουν τον συνδυασμό της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η καταπολέμηση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση και στα μέσα ενημέρωσης καθώς και ο ρόλος των ανδρών στην προώθηση της ισότητας αποτελούν τις προτεραιότητες του ευρωκοινοβουλίου.

H Έκθεση της Επιτροπής Γυναικών καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν κατάλληλα μέτρα για την ομαλή ένταξη αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών και ηλικιωμένων γυναικών στην αγορά εργασίας και στα προγράμματα επανακατάρτισης ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, εισηγήτρια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, τόνισε ότι τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες εργαζόμενοι είναι οικονομικά ανεξάρτητες και απειλούνται λιγότερο από τη φτώχεια. Στα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας των γυναικών έχει σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων. Υποστήριξε ωστόσο ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ενασχόλησης με την οικογένεια χωρίς συνέπειες στο εισόδημα και στη σύνταξη της γυναίκας. H εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας και η διευρυμένη προστασία με κανονιστικά και διοικητικά μέτρα θα κατοχυρώσουν την ίση μεταχείριση και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών που τελικά επιβαρύνουν το σύνολο της κοινωνίας.

"H Ελλάδα, με τον Nόμο 3488/06, όχι μόνο ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την επιταγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών για την ισότητα αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα λήψης θετικών μέτρων υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου και καταργεί κάθε παρέκκλιση από την αρχή τη ίσης μεταχείρισης. Προχωρεί στον ορισμό αρμόδιου φορέα για καταγγελία (Συνήγορος του Πολίτη) ενώ υπεύθυνο σώμα για έλεγχο της εφαρμογής της ισότητας σε εργασιακά θέματα, είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Mια σειρά μέτρων για γονικές και οικογενειακές άδειες, προστασία από παράνομη εργασία, αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και μέτρα για άνεργες γυναίκες με διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση συμπληρώνουν τις δράσεις της Ελληνικής Πολιτείας και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για βελτίωση της θέσης της ελληνίδας στην κοινωνική και οικονομική ζωή." επεσήμανε η ευρωβουλευτής.

"H προώθηση της ισότητας αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για την ΕΕ", ανέφερε, κατά την παρέμβασή του και ο Ευρ. Επίτροπος, Vl.Spida, και υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος της ισότητας με κάλυψη των νομοθετικών κενών και τη βελτίωση των προτάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις γονικές άδειες, τις αυστηρές κυρώσεις για φαινόμενα βίας, παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: